Sztos - KUKBUK

Sztos

Włoski street food na poznańskich Jeżycach. Pod szyldem Sztosu szpaler klientów zajada pizzę.

Tekst: Joanna Szkurat

Zdjęcia: Sztos

Sztos

Żurawia 19
Poznań

Za nimi małe wnętrze, bezpretensjonalne i skromne. Na kafelkowych ścianach kolekcja zdjęć Poznania, drewniane blaty stołów, świeże zioła, a pośrodku sprawca zamieszania – piec obsługiwany przez sympatycznego właściciela wypiekającego w nim pizzę.

 

Sześć pozycji w menu jest stałych, dwie zmieniają się cyklicznie co tydzień. Decydujemy się na takie połączenia – w jednym: szpinak, feta, pomidorki cherry, parmezan, w drugim: salami, oliwki, jalapeño, w trzecim: prosciutto, pomidorki cherry, parmezan, rukola i w kolejnym: łosoś, kapary, pomidorki cherry, parmezan, rukola. Bierzemy też pozycję z menu specjalnego, czyli tuńczyka z fetą i oliwkami. Każdy kawałek kosztuje 8 zł.

 

Wyjątkowo zaczniemy od słowa podsumowującego – sztos!

 

Cienkie, delikatnie chrupiące ciasto z niewielką ilością naprawdę świeżego, domowego i aromatycznego sosu pomidorowego, z dobrej jakości mozzarellą jest najpierw zapiekane w piecu, a dopiero potem uzupełniane dodatkami. Komu jeszcze brakuje atrakcji, może skropić swój kawałek smakową oliwą – z peperoncino, czosnkiem, suszonymi pomidorami oraz miksem tymianku i czosnku. Dla samych oliw chciałoby się poprosić o focaccię (niestety, nie ma jej w ofercie).

 

Tekst: Joanna Szkurat

Zdjęcia: Sztos

przejdź do dużej mapy
© KUKBUK 2017