Ryby z ustki - KUKBUK

Ryby z ustki

Kutrami pływają już tylko poza sezonem, ale o swoim fachu wiedzą wszystko. Doradzą nawet, jak podać najlepszą faszerowaną rybę w galarecie i zaoszczędzić trochę czasu podczas przygotowywania przyjęcia.

Ryby z Ustki

pl. Mirowski 1
Warszawa

pn.–pt.: 8-18

sob.: 8-16

przejdź do dużej mapy
ryby z ustki kukbuk

Ryby z Ustki to właściwie towar z całego wybrzeża. Panowie przyznają jednak, że miejscowość tę darzą szczególnym sentymentem i stamtąd pochodzi większość ich rybnych zdobyczy. Znajdziemy tu różne gatunki, w zależności od sezonu: łososia (59 zł/kg), pstrąga (23 zł/kg), dorsza (39 zł/kg), śledzia (13 zł/kg). Również świeżą makrelę, turbota, belonę, węgorza. Kupimy klasyczne śledzie po kaszubsku, zrazy z łososia, kotlety rybne. Są również ryby wędzone: sum (36 zł/kg), leszcz (21 zł/kg), halibut (54 zł/kg), okoń (25 zł/kg), makrela (19 zł/kg). Panowie wędzą sami, jak mówią – nie mogliby pozwolić, by ktoś zepsuł ich ryby ulepszaczami. Sami też smażą – w lokalu można zamówić porządny obiad z wybraną przez siebie rybą. Można wziąć na wynos lub zjeść przy jednym ze stolików w lokalu. W oczekiwaniu na posiłek warto poczytać wpisy gości pozostawione na ścianach sklepiku. Wnętrze jest pełne marynistycznych akcentów, jedną ze ścian zdobi malowidło przedstawiające kuter. Oglądając konserwy piętrzące się wzdłuż lad chłodniczych, napomykamy o specjalnych okazjach, których Polacy nie widzą bez ryby – podobno przydaje się wtedy ta faszerowana. Kroi się ją w plastry, zatapia w galarecie i gotowe. Bez nerwów i bałaganu. Ot, małe świąteczne oszustwo. Sama też jest świetna, próbowaliśmy jej wielokrotnie!

© KUKBUK 2017