Zazu - KUKBUK

Zazu

Właściciele restauracji ZAZU, Duskie Estes i John Stewart, hołdują bardzo modnej ostatnio zasadzie „prosto z farmy do restauracji”.

Tekst: Piotr Bruś Klepacki
Zdjęcia: materiały prasowe

Zazu restaurant & farm

3535 Guerneville Road
Santa Rosa

przejdź do dużej mapy
zazu recenzja kukbuk

Idea ta sprowadza się do zapewnienia gościom jak najświeższych produktów, a co za tym idzie – smaczniejszych i zdrowszych, oraz wspierania lokalnych producentów żywności. Duskie i John posunęli się jednak o krok dalej. Starają się być restauracją samowystarczalną. Posiadają własną farmę na której uprawiają warzywa, zioła, hodują kury oraz jeden, bardzo ekscentryczny produkt, ich znak rozpoznawczy – czarne świnie. John robi z nich bekon, który zdobył już kilka nagród w USA, m.in. King & Queen of porc (Aspen Food & Wine, 2011 r.). Menu w ZAZU jest proste i sezonowe. Zmienia się codziennie i uzależnione jest od dostępnych na farmie produktów. Podstawą jednak zawsze są potrawy z bekonu i wieprzowiny. Z ciekawostek warto zwrócić uwagę na popcorn z wieprzowymi skwarkami i słodkie gofry z bekonem, podawane z kulką lodów orzechowych i syropem klonowym.

Więcej o fenomenalnym bekonie i właścicielach ZAZU tu:

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: