Yeżyce kuchnia - KUKBUK

Yeżyce kuchnia

Rodzina Borejków siedzi przy modnym, wspólnym stole. Najmłodsi rozkładają gry planszowe, świeżo pełnoletni leczą kaca doskonałym gzikiem, mama rozlewa kawę z aeropressu, a tata Borejko zamiast kwiatu kalafiora zajada mandalę z buraka.

YEŻYCE KUCHNIA

Szamarzewskiego 17
Poznań

przejdź do dużej mapy
yezyce kuchnia kukbuk

Tak mogłaby wyglądać scena z kolejnego tomu „Jeżycjady” Małgorzaty Musierowicz. Przy ulicy Szamarzewskiego w Poznaniu otworzono prawdziwą świetlicę z ofertą gastronomiczną i kulturalną. Karmi dusze i ciała od rana – począwszy od porządnego śniadania, bez którego mama Borejko nie wypuściłaby swoich latorośli z domu.

 

My próbujemy poznańskiego obłędnie pysznego gzika z czerwoną cebulą i olejem lnianym oraz kompozycją chrupiących i soczystych sałat przyprawionych smakowitym dressingiem i kwiatami, a także domowej białej kiełbasy z jajkiem sadzonym z taką samą mieszanką sałat. Pod ręką na szczęście jest mokre i kleiste, wyśmienite pieczywo na zakwasie – można dzięki niemu dokładnie wyczyścić talerzyki. Po literackiej wycieczce po okolicy wracamy tu na obiad – przy wspólnym stole trwa rywalizacja. Kto zamówił najładniejsze danie? Nasze prezentują się pięknie. Mandala z buraka i pomidora została posypana amarantusem, kwiatami i orzechami w miodzie (20 zł), a grillowany bakłażan z boczniakami, młodym szpinakiem i ziołami wygląda równie czarownie (24 zł). Wspomnienie śniadaniowego gzika domaga się jednak powtórki – zamawiamy powtórnie poznański specjał, tym razem w klasycznym zestawieniu z ziemniakami, cebulką, choć z dodatkiem modnego solirodu i młodych pędów groszku (15 zł). Ten specjał zasługuje na parę wersów w polskiej literaturze. Jeśli nie zrobi tego Musierowicz, sami napiszemy na jego temat jakąś sagę.

yezyce kuchnia kukbuk
yezyce kuchnia kukbuk
yezyce kuchnia kukbuk
yezyce kuchnia kukbuk
yezyce kuchnia kukbuk
yezyce kuchnia kukbuk
yezyce kuchnia kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: