Wunderbar - KUKBUK

Wunderbar

Specjalizujący się w kuchni bawarskiej WunderBar posiadł tajemną umiejętność rozgrzeszania swoich gości ze spożywania specjałów takich jak golonka, żeberka, ratka wieprzowa czy biała kiełbaska na kapuście.

Tekst i zdjęcia: Silesia Smakuje

Wunderbar

Plebiscytowa 2
Katowice

przejdź do dużej mapy
wunderbar kukbuk

Sekret to po pierwsze znakomitej jakości mięso, po drugie umiejętne przygotowanie i przyprawienie. Weźmy golonkę (38 zł). W WunderBarze jest pieczona w piecu, podlewana piwem, co daje skórkę chrupiącą i rumianą oraz cudownie różowe mięso. Tłuszcz, owszem, jest, ale wydaje się raczej niewinnym obłoczkiem smaku niż dietetycznym piekłem.

 

Podobnie jest z kapustą, która w kuchni bawarskiej towarzyszy wielu daniom. Nie wiemy, jak WunderBar to robi, ale kapusta, na której spoczywa na przykład zakręcona biała kiełbaska (28 zł), jest tak subtelna w smaku i teksturze, że przypomina bardziej poszatkowane chusteczki z jedwabiu niż pospolitą jarzynę. Lekkości dodaje jej kminek – przyprawa nieczęsto spotykana, a bardzo ciekawa w smaku i ułatwiająca trawienie takich rarytasów. Do WunderBaru wielbiciele mięsa wpadają też na ratkę wieprzową z pieca (23 zł). Ratka jest serwowana z kubełkiem z wodą, w której można opłukać palce, bo załoga restauracji zachęca, by brać ratkę w dłonie.

 

Do dań kuchni bawarskiej w WunderBarze można zamówić znakomite niemieckie piwa: pszeniczne Paulaner Hefe Weissbier czy Weihestephan Pils z browaru, który warzy piwo od 1014 roku! Załoga restauracji poleca, by spróbować wypić trunek z wielkiego litrowego kufla, tak zwanego Mass. Do piwa warto zamówić gorącego precla z solą: solo lub z serowym specjałem bawarskim (15 zł). Jeszcze słowo o deserach. WunderBar serwuje lody własnego wyrobu – makowe i chałwowe (14 zł) oraz znakomity apfelstrudel na ciepło z gałką lodów i bitą śmietaną (18 zł).

 

Do WunderBaru warto zajrzeć w czasie Oktoberfest na specjalnie sprowadzane na tę okazję piwo i kiełbaski lub w listopadzie, gdy królują tam wyborne dania z gęsi kołudzkich owsianych. No a latem… latem serwują tam obłędny chłodnik i pierogi własnego wyrobu z sezonowym nadzieniem. Ach, WunderMenu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: