Wspólny Stół - KUKBUK

Wspólny Stół

Wspólny Stół to kolejna restauracja, która zamienia dzielnicę Śródka w kulinarne zagłębie Poznania.

Wspólny Stół

Śródka 6
Poznań

przejdź do dużej mapy
wspolny stol kukbuk

Z jej menu zapoznajemy się po zajęciu miejsc przy prostym, drewnianym stole. Przeglądamy propozycje z karty, zwracamy też uwagę na ruchomy jadłospis, wypisany kredą na jednej ze ścian. Z rozmowy z kelnerem dowiadujemy się, że nowe, wiosenne menu jest właśnie w trakcie testów, wybieramy więc zupę eko na bulionie z kaczki ze srebrzystą cebulką, z porem i tymiankiem (13 zł). Z dań głównych kusi nas burger z kaczki, ostatecznie jednak decydujemy się na pierś supreme z kurczaka kukurydzianego (38 zł), którą poleca nam kelner, oraz na lemoniadę z czarnego bzu (8 zł).

wspolny stol kukbuk wspolny stol kukbuk

Wspólny stół, wspólne idee. Wizytą w tej restauracji wspierasz działalność spółdzielni z misją.


Zupa eko ma przyjemny czerwony kolor, a smak nadają jej kaczka oraz świeże liście ziół, wśród których na czoło wysuwa się aromatyczny tymianek. Po chwili na naszym stole pojawia się niespodzianka – kucharz chce podzielić się z nami propozycją z nowego menu.


Zaciekawieni, próbujemy zupy o tajemniczej nazwie „białe, kwaśne”. Ta wariacja na temat białego barszczu, pełna majeranku i świeżego szpinaku, jest doskonała.


Kawałki króliczego mięsa oraz porcja ziemniaczanego purée sprawiają, że nasza przystawka jest bardzo sycąca. Wywar z królika ma głęboki, zbalansowany smak, a zupa jest wzbogacona szczypiorem, grzybami i chrupiącą cebulką. Zachwyca nas szczególnie lejkowiec dęty, czyli rzadko wykorzystywany w restauracjach grzyb o ciekawym smaku.

wspolny stol kukbuk
wspolny stol kukbuk

„Białe, kwaśne” wysoko ustawiło poprzeczkę, a doskonałe wrażenia smakowe podtrzymywała w nas sączona niespiesznie lemoniada z bzu, łącząca doskonale smak słodki i kwaśny. Danie główne sprostało oczekiwaniom, a nawet znacznie je przekroczyło. Idealnie miękki kurczak kukurydziany, nadziewany daktylami, został podany na czarnej soczewicy. Słodycz daktyli i buraków (pochodzących z ekologicznego gospodarstwa w Chudobczycach) została przełamana słonym smakiem szynki dojrzewającej, całość zaś idealnie balansował esencjonalny mięsny sos. Dopytany przez nas kelner wyjaśnił, że sos był redukowany aż 48 godzin. Danie zostało wzbogacone żurawiną, fenkułem, krążkami czerwonej cebuli, orzechami włoskimi, amarantusem i posypką chlebową i udekorowane młodymi pędami groszku cukrowego. Posiłek pozostawił w nas wrażenie dania idealnego, wartego każdej złotówki, jaka widniała w menu.

Wizyta we Wspólnym Stole dała nam wiele przyjemności. Jeszcze większe wrażenie od posiłku na najwyższym poziomie wywarł na nas zespół, który go przygotował – pod okiem profesjonalnego szefa kuchni pracują osoby zagrożone wykluczeniem społecznym, które pracy w kuchni nauczyły się dopiero niedawno. Idea Wspólnego Stołu opiera się bowiem na wyrównywaniu szans i równości społecznej. Przed takim zespołem, tak pysznym jedzeniem i poruszającą misją jesteśmy skłonni zdjąć czapki z głów. Brawo!

Tekst i zdjęcia: Ewa Cieślik-Uniejewska

Wspólny stół

ul. Śródka 6

Poznań

Godziny otwarcia: pon.-pt.: 07:00-22:00; sob.-niedz.: 08:00-22:00

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: