Tel Aviv - KUKBUK

Tel Aviv

Krytycy kulinarni tego świata mogą naigrywać się z bezglutenowej „mody”, która wydaje się zataczać coraz szersze kręgi, ale my wiemy, że niemało osób autentycznie cierpi za sprawą dań zawierających pszenicę i jej pochodne. Ponieważ kulinaria robią się coraz bardziej demokratyczne, z myślą o chorych na celiakię powstają całe knajpy, a inne lokale przewidują dania na ich potrzeby. Tak jest w przypadku Tel Avivu – flagowego wegebaru Malki Kafki serwującego izraelskie przysmaki.

Tel Aviv

ul. Poznańska 11
Warszawa

przejdź do dużej mapy
Tel aviv recenzja kukbuk

Pracownicy, dumni, że doceniliśmy ich starania, z chęcią wyjaśnili mechanizm funkcjonowania menu bezglutenowego: do każdego zestawu śniadaniowego (a jest ich cztery – słodkie, izraelskie, mezze i serowe w cenach 15,90″’17,90 zł, wydawane codziennie do południa) możemy za dopłatą 2 zł zamówić specjalne pieczywo bez glutenu. Podobnie sprawy się mają ze wszystkimi kanapkami, daniami serwowanymi w picie (np. humus falafel), buddha burgerami z fasoli z warzywami i sałatką izraelską czy zestawami przekąsek mezze – czyli de facto z prawie całą kartą. Bardzo zmyślnie, bo kuchnia bliskowschodnia opiera się na wszechobecności pity – a jeśli sprytnie podmienić ją np. na chlebek ryżowy, zyskujemy szeroką ofertę dla gości specjalnej troski. Tak trzymać!

 

Przykładowe menu:

– chłodnik kalarepkowy z rzodkiewką, ogórkami i orzechami (część zestawu lunchowego) – bo kalarepka (http://www.hellozdrowie.pl/blogi/jedz-sezonowo/kalarepa-schrup-ja-w-salatce) to jedno z najbardziej niedocenianych, a bogatych w substancje odżywcze warzyw

– tempeh, czyli szaszłyki z fermentowanego karmelizowanego tofu (25,90 zł, w wersji z pieczywem bezglutenowym – 27,90 zł) ze świeżymi warzywami, miksem sałat, kiełkami i sosem balsamicznym – bo trudno w Polsce o tempeh, które jest łatwiej strawne i lżejsze od soi niefermentowanej. I znacznie smaczniejsze!

– bezglutenowa czekolada belgijska na deser (15,90 zł) – bo mamy gwarancję, że jest bez sztucznych ulepszaczy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: