Tartak - KUKBUK

Tartak

arta. Zdawać by się mogło – banał. A jednak w poznańskiej wersji bardziej szlachetny.

Tekst, zdjęcia: Joanna Szkurat

Tartak

Taczaka 22
Poznań

przejdź do dużej mapy
tartak recenzja kukbuk

Za ladą nie lada menu – wielkie, czytelne, graficzne, zapisane kredą i zwieńczone starą piłą do drewna. Wczytujemy się w propozycje i zamawiamy wytrawne tarty, zostawiając słodkie wypieki na następną okazję.

Właściciel lokalu zdradza, że są one próbą odtworzenia wyśmienitych tart, z których słynie Francja i jakich jeszcze w Poznaniu nie serwowano.

Nim się do nich zabierzemy, podjadamy krakersy z ciasta, które zostało po wypieku tart, podane z domowymi sosami: pomidorowym z oregano oraz czosnkowym z bazylią. Są smaczne i dają nadzieję, że równie dobre będą dania główne. I rzeczywiście, ciasto tart jest idealnie cieniutkie, kruche, słonawe i dobrze wypieczone (również w przypadku pomidorelli na cieście drożdżowym). Tarty są po brzegi wypełnione składnikami połączonymi w większości masą śmietanowo-jajeczną, doprawionymi ziołami. Całość tworzy udaną kompozycję, w której wielbiciele kuchni francuskiej znajdą niemało inspiracji.

tartak recenzja kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: