Szósta po Południu - KUKBUK

Szósta po Południu

Zegar zatrzymał się gdzieś pomiędzy jedzeniem a jazzem, dniem a wieczorem. Permanentny aperitif w tym miejscu zaostrza apetyt.

Szósta po Południu

Szpitalna 5
Warszawa

przejdź do dużej mapy
szosta po poludniu kukbuk
szosta po poludniu kukbuk
szosta po poludniu kukbuk
szosta po poludniu kukbuk
szosta po poludniu kukbuk
szosta po poludniu kukbuk
szosta po poludniu kukbuk

A jest czym go zaspokoić. Sezonowe menu kusi: bakłażan z maślanką, granatem i natką, soczewica z kalafiorem curry, kozi serek z burakiem, pomarańczą i syropem herbacianym. My decydujemy się na wegetariańskie risotto z kurkami (19 zł), crumble z sezonowych owoców (14 zł) oraz zdecydowany przebój Szóstej po Południu – panierowane liście szałwii (5 zł). Otoczone cieniutką panierką, świeże i zielone, bezbłędnie zdają egzamin jako słonawa przystawka. Obsypane zieloną natką pietruszki risotto ma idealną konsystencję. Na koniec pojawia się crumble z topniejącą kulką lodów waniliowych na słodkiej kruszonce. Gorące i słodko-kwaśne, zapieczone pod ciastem owoce po części dają się poznać jako jagody, maliny i morele. Nie możemy zdradzić wszystkich sekretów Zuzanny Holstinghausen-Holsten, wiemy jednak, że kryją się tam jeszcze dwa inne składniki.

Zostawmy sekrety kuchenne. W Szóstej po Południu, jak w „Alicji w Krainie Czarów”, bez przerwy jest czas herbatki – obok koktajli i win pijane są właśnie herbaty. Na zimno, gdy robi się gorąco, na ciepło, kiedy za oknem zaczyna nieprzyjemnie wiać – wybór należy do nas. Jednak to ich mniej konwencjonalne formy zwróciły naszą uwagę – w karcie znajdziemy bowiem moktajle, czyli koktajle na bazie herbaty. Podpowiemy tylko, że nie wyłamują się one z tendencji do zaskakujących połączeń smakowych.

Szósta po Południu

ul. Szpitalna 5

pon.: 11:00-22:00

wt.-pt.: 11:00-00:00

sob.: 12:00-00:00

niedz.: 12:00-22:00

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: