Sweet Home Silesia – francuska cukiernia w Katowicach - KUKBUK

Sweet Home Silesia – francuska cukiernia w Katowicach

Zapomnijcie o tortach przekładanych mdłym kremem. W Katowicach nadeszła era monodeserów.

Tekst i zdjęcia: Kasia Siewko

Sweet Home Silesia

ul. Moniuszki 3
Katowice

godziny otwarcia: pon.-niedz.: 9-21

przejdź do dużej mapy
kukbuk silesia cukiernia

Zaczęło się od pracowni artystycznej tortów i ciast w Tychach, gdzie Magdalena Nowak opracowywała słodkie receptury. Po dwóch latach pojawiła się myśl o własnej kawiarni, wybór padł na Katowice. Na ulicy Moniuszki, między katowickim rynkiem a kampusem uniwersyteckim, na początku grudnia otworzono Sweet Home Silesia. Wystrój i serwowane specjały dalekie są od domowych. W eleganckim, butikowym wnętrzu zjemy wyszukane desery, jakich nie przyrządzała ani babcia, ani mama. Nazwa nie powinna jednak zaskakiwać. To w dalszym ciągu miejsce bezpretensjonalne i ciepłe, do którego po prostu chce się wracać.

Specjalnością Sweet Home Silesia są tak zwane monodesery – minitorciki.

Pojęcie to zostało zaczerpnięte z języka francuskiego; swoją drogą to właśnie francuskie cukiernictwo stanowi wzór i inspirację dla właścicieli lokalu. Na minitorcik składa się kruchy spód (z brownie lub mąki migdałowej), mus i owocowa żelka. Na wierzchu, jak opowiadają właściciele, może się znajdować tak zwany zamsz lub glazura. Ostateczny efekt cieszy nie tylko oko, ale i podniebienie.

W stałej ofercie znajdują się trzy torciki: z białą czekoladą, mango i marakują, mocno czekoladowy royal i pomarańczowy deser z likierem cointreau.

silesia cukiernia kukbuk
silesia cukiernia kukbuk
silesia cukiernia kukbuk
silesia cukiernia kukbuk

W ofercie regularnie pojawiają się nowości i eksperymenty. Planowane są torciki, które w niekonwencjonalny sposób przedstawią klasykę, jak choćby tiramisu.

Spróbowaliśmy najpopularniejszych monodeserów – royala i połączenia białej czekolady z owocami egzotycznymi. Oba zachwyciły lekkością i doborem dodatków, jednak najbardziej zapamiętamy ten drugi. Delikatny, nieprzytłaczający słodyczą, zaskoczył połączeniem składników – owocowego musu, czekolady, kakaowego spodu i jabłkowego czipsa. Pierwsze skrzypce w torcikach gra oczywiście czekolada, która przyjeżdża do Katowic z Belgii. Pozostałe składniki pochodzą od polskich dostawców i z ekologicznych gospodarstw.

Obok monodeserów można znaleźć bardziej tradycyjne wypieki – bezy, biszkopty, torty i serniki. W parze z deserem w Sweet Home Silesia można zamówić kawę i herbatę. One również zaskakują. Na przykład bitą śmietaną o smaku… popcornu. Niedługo do menu zostaną wprowadzone wina.

silesia cukiernia kukbuk
© KUKBUK 2017