Superiore - KUKBUK

Superiore

Pewnego wrześniowego dnia naszła mnie ochota na włoskie jedzenie. To pragnienie zbiegło się z informacją o otwarciu nowego włoskiego adresu na Kabatach. Pełny nadziei zaplanowałem wieczór ze znajomymi i na wszelki wypadek zadzwoniłem, aby zarezerwować stolik. Niestety, okazało się, że akurat tego dnia restauracja była nieczynna. Nerwowo zajrzałem do ulubionego gastro-miejskiego bloga koleżanki S. Ostatni wpis o Superiore obudził nadzieję na śródziemnomorską kolację. Nie pozostało nic innego, jak się na nią wybrać.

Superiore

ul. Piękna 28/34
Warszawa

przejdź do dużej mapy
Superiore kukbuk

Restauracja na ulicy Pięknej z opcji zastępczej szybko stała się bohaterem wieczoru. Szybko, bo już pierwsze danie, które pojawiło się na stole smakowało zachwycająco – zupa krem z pietruszki z octem balsamicznym i okruszkami piernika (11 złotych). Niewiele ustępowały jej zapiekane czosnkowe ślimaki po burgundzku (25 złotych) i krewetki na pure z ciecierzycy. Z dań głównych skusiliśmy się na idealnie wypieczoną gicz jagnięcą (49 złotych), ravioli z świeżym, delikatnym mięsem miecznika (32 złote), spaghetti w atramencie z wongolami (25 złotych) oraz piętrowego sandacza na kuskusie, który jednak był ciut za słony  (45 złotych).

 

Poziom trzymały również desery. Jedyną prośbę, jaką kierujemy do Superiore, to o dorzucenie jeszcze jednej gałki lodów z koziego sera do tej samotnej, unoszącej się wraz z figami na owocowym sosie (19 złotych). Lodom będzie raźniej i zachwyconym tym niezwykłym specjałem klientom również. Superiore dostaje od mnie dodatkowe punkty za przemiłą, bezpretensjonalną, niemal domową atmosferę. Radzę wam zapamiętać Superiore jako opcję na śródziemnomorski wieczór. Już nie opcję zastępczą, ale absolutnie podstawową.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: