Senoritas - KUKBUK

Senoritas

W Łodzi można zjeść burgera z amerykańskim pilotem – i odlecieć.

Tekst, zdjęcia: Magda Klimczak/ Dare to Cook

Senoritas

Moniuszki 1A
Łódź

przejdź do dużej mapy
senoritas kukbuk

Senoritas to ostatnio najgorętszy adres na łódzkiej mapie kulinarnej. Szef kuchni Jeff Unger rok temu otworzył w samym sercu miasta lokal żywcem wyjęty z filmów Tarantino. Nic dziwnego, że to miejsce upodobali sobie amerykańscy piloci stacjonujący w Łasku – najczęściej okupują je w środy, kiedy w Senoritas królują burgery.

 

Jeff serwuje świetne margarity, sam aromatyzuje tequilę. Skupmy się jednak na menu. Przetestowaliśmy dla was trzy rodzaje guacamole z domowymi chipsami. Było tak kremowe, że postanowiliśmy wypytać obsługę o źródło dostaw awokado. Jak przypuszczaliśmy, jest daleko, bo w Łodzi takiego dojrzałego, jednorodnego awokado nie dostaniemy. Ceviche z tuńczyka z salsą z mango, guacamole i kukurydzianym chipsem (22 zł) było lekkie i idealne na powakacyjny stan ducha. Tego dnia było z delikatnego tuńczyka, ale podstawą tego dania bywają też inne ryby – dopytajcie o to. Pod tajemniczą nazwą Tostada Pina Colada (22 zł) kryły się smażone w kokosowej panierce krewetki, podane na domowej kukurydzianej tortilli z salsą z ananasa i limonkową śmietanką. Krewetki wyszły obronną ręką z konfrontacji z tłuszczem – były lekkie i soczyste, owiane jedynie kokosową nutą. Wyrabiana na miejscu tortilla przyjemnie chrupała, a salsy idealnie połączyły ze sobą wszystkie elementy na talerzu. Smażone krążki kalmarów na ostro z majonezem z tabasco (22 zł) były smaczne, ale wypadły blado w porównaniu z resztą spałaszowanych przez nas smakołyków. Po przystawkach, które wielkością nie ustępują daniom głównym, spróbowaliśmy grillowanego łososia achiote, podanego z domową tortillą, pastą z fasoli, warzywami i znów tym fantastycznym guacamole. Porcja była ogromna, danie pyszne, łosoś zgrillowany w punkt. Omdlewaliśmy z przejedzenia i wrażenia. Pilotów już nie dojrzeliśmy, może z nadmiaru wrażeń po prostu odlecieli?

senoritas kukbuk
senoritas kukbuk
senoritas kukbuk

Tekst, zdjęcia: Magda Klimczak/ Dare to Cook

© KUKBUK 2017