Restauracja Why Thai - kuchnia tajska w nowoczesnym wydaniu - KUKBUK

Restauracja Why Thai – kuchnia tajska w nowoczesnym wydaniu

Modern asian food w Warszawie: jagnięcina z topinamburem oraz tatar z chili i kolendrą.

Tekst: Basia Starecka
zdjęcia: materiały prasowe

Why Thai

ul. Wiejska 13
Warszawa

godziny otwarcia: niedz.-pon.: 12-22; wt.-sob.: 12-23

 

przejdź do dużej mapy
why thai kukbuk

Znacie jakąś restaurację, która funduje swoim kucharzom podróże kulinarne? I to nie do Rabki czy Zakopanego, ale do Tajlandii? Nie? To musicie się przejść do warszawskiego Why Thai, gdzie w karcie znajdziecie dania zainspirowane ostatnią podróżą tutejszego szefa kuchni do Bangkoku.

 

Maciek Bartkowiak, szef kuchni Why Thai, jest tym szczęśliwcem, który może jadać za granicą, i to w ramach obowiązków służbowych. Tę przyjemność zapewnia mu kompan w podróży i jednocześnie właściciel restauracji w Warszawie i Poznaniu – Michał Niemiec. Ostatnio panowie odwiedzili Bangkok. Głównie po to, by jeść.

why thai kukbuk

 

Próbowali tajskiej kuchni w każdym możliwym wydaniu, od ulicznego po restauracyjne, od tradycyjnego po nowoczesny fine dining, odfajkowując po kolei pozycje na liście miejsc rekomendowanych przez przewodnik Michelin i San Pellegrino. Dzięki temu mogli poznać aktualne trendy w kuchni tajskiej, która ewoluuje w stronę międzygatunkowych mariaży – dla przykładu panowie raczyli się pad thai z foie gras w bardzo tradycyjnej, jak się wydawało, bo najstarszej w mieście restauracji Blue Elephant. Bartkowiak nie tylko ucztował, lecz także uczył się gotować po tajsku – między innymi w znanej restauracji Issaya oraz hotelowej Mandarin Oriental. Dla zdolnego kucharza, który dotychczas zdobywał doświadczenie w poznańskich restauracjach (choćby w pięciogwiazdkowym hotelu Sheraton oraz restauracji Muga), była to wyjątkowa gratka, choć w poprzednich miejscach pracy miał już do czynienia z egzotycznymi produktami.

 

– W Tajlandii zaskoczył mnie poziom ostrości dań – przyznaje szef kuchni. – Niektóre sosy były tak pikantne, że prawie na granicy jadalności. Nie wszystko zatem zdecydowałem się przenieść do Warszawy, ale parę suwenirów z podróży, szczególnie pomysły na łączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesną, znalazło się w nowej karcie – mówi Maciek Bartkowiak.

 

Jak zatem smakuje modern asian food w wydaniu Why Thai? Zmianą. Chętnie zamawianą do tej pory marynowaną wołowinę zastąpił tatar wołowy z kremem z kolendry i chili (28 zł), a znany z ulicznych straganów w Bangkoku satay z kurczaka (16 zł) podaje się w nieco innej formie. Drób najpierw jest przygotowywany metodą sous vide, a następnie podsmażany i podawany z żółtym curry oraz ogórkiem marynowanym w occie ryżowym. Wielbicielom nieco delikatniejszych tonów polecamy soczyste ceviche z łososia (23 zł) oraz lekkie, marynowane w jasnym sosie sojowym tofu z melonem i ogórkiem z kwaskowatym sosem z tamaryndowca (19 zł).

why thai kukbuk
why thai kukbuk

Zupa z dorszem to kwintesencja kuchni tajskiej (25 zł), łączy jej najważniejsze smaki: ostry, słodki, kwaśny i słony. Zestaw dań głównych przyćmiewa zaś pojawiająca się pierwszy raz w karcie Why Thai nowozelandzka jagnięcina (56 zł). Maciej łączy ją z tradycyjnym i bardzo aromatycznym massaman curry na bazie kminu i kardamonu oraz z polskim… topinamburem. Sos z galangalu wyróżnia kaczkę sous vide podawaną z kapustą pak choi oraz ananasem spośród wszystkich innych, jakie do tej pory jedliśmy (54 zł), a dorsz zyskuje w towarzystwie omułek i sercówek w zielonym curry (46 zł).

 

Szef kuchni zapowiada więcej zmian w kolejnej odsłonie karty. Ma to szczęście, że pracują z nim prawdziwi Tajowie. To oni w pierwszej kolejności próbują jego dań i dbają, by smakowały jak u nich w kraju. O produkty szczęśliwie nie trzeba się martwić. O ile o tamtejsze ryby jest dosyć trudno, o tyle o resztę już nie, szczególnie jeśli chodzi o świeże produkty – dwa razy w tygodniu kursuje samolot z ziołami z Tajlandii. Wy nie musicie latać aż tak daleko, by spróbować, jak smakuje teraz Bangkok.

 

why thai kukbuk
why thai kukbuk
why thai kukbuk

Tekst: Basia Starecka, zdjęcia: materiały prasowe

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: