Restauracja Mercato w Gdańsku - KUKBUK

Restauracja Mercato w Gdańsku

Gdzie zjeść rybę w Gdańsku? Węgorz, dorsz, kulbin i śledź czekają w Mercato.

tekst: Basia Starecka, zdjęcia: materiały prasowe

Mercato

Targ Rybny 1
Gdańsk

godziny otwarcia: 12-23

przejdź do dużej mapy
mercato gdansk kukbuk

Ostatni raz gościliśmy w Mercato, kiedy za sterami restauracji położonej tuż nad Motławą, na parterze hotelu Hilton, stał jeszcze Adam Woźniak. Jedliśmy wtedy świetne dania z menu degustacyjnego, przygotowane na bazie regionalnych, tradycyjnych dla okolic produktów – fagasa, czyli owcy pomorskiej sprowadzonej niegdyś na Żuławy przez mennonitów z Holandii, łososia bałtyckiego i bobu. Wracając tu po rocznej przerwie, byliśmy niezwykle ciekawi, jakie zmiany w karcie wprowadził nowy szef kuchni, Paweł Stawicki, wcześniej zastępca Woźniaka.

 

W menu znalazło się sporo ryb, co nad polskim morzem wcale nie jest oczywiste. Karty nadmorskich restauracji zostały wypłukane z bałtyckiego dobra, co dziwi nie tylko nas, ale i turystów szukających odpowiedzi na pytanie: Gdzie zjeść rybę w Gdańsku? Im i reszcie smakoszy możemy śmiało polecić rybne dania w Mercato – zarówno w formie przystawki, jak i dania głównego.

mercato gdansk kukbuk
mercato gdansk kukbuk

Zacznijmy od tych pierwszych. W pamięć zapadł nam szczególnie wędzony węgorz (49 zł) – mięsistą rybę zestawiono z rulonikami tłustej i słodkiej słoniny oraz kompresowanymi, niezwykle słodkimi małymi pomidorami. W tej przystawce przyjemność sprawiała głównie różnica temperatur – zimne mięso ryby i gorące pomidorki eksplodujące na podniebieniu miąższem infuzowanym różnymi ziołami.

 

Do przygotowania kulbina wybrano najbardziej odpowiednią metodę. Dzięki sous vide zachował soczystość, smak i jędrność, która była szczególnie wyczuwalna w połączeniu z chrupiącymi białymi szparagami i ikrą (84 zł).

 

W testowanym przez nas menu degustacyjnym znalazły się również świetna perliczka w słodkiej, lepkiej glazurze z mocną, kontrastującą w smaku kaszą jaglaną (67 zł) oraz przepyszny deser – solony mus z karmelu i orzechów oraz czipsy z jabłek (23 zł).

mercato gdansk kukbuk
mercato gdansk kukbuk

Paweł Stawicki, szef kuchni restauracji Mercato, często wychodzi na salę i pyta gości o opinię na temat dań. Od nas dostał wyłącznie pozytywną.

 

tekst: Basia Starecka, zdjęcia: materiały prasowe

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: