Razowa w Poznaniu – kanapki z pastrami i inne pomysły na sycące śniadanie - KUKBUK

Razowa w Poznaniu – kanapki z pastrami i inne pomysły na sycące śniadanie

Twórcy Yeżyce Kuchni połączyli siły z sieciową piekarnią Pod Strzechą – co z tego wynikło?

Tekst: Basia Starecka

Razowa

ul. Wrocławska 20
Poznań

godziny otwarcia: pon.-pt.: 7-21, sob.: 8-21, niedz.: 9-21

przejdź do dużej mapy
KUKBUK sniadanie w Razowej Poznan

Yeżyce Kuchnia to cieszące się uznaniem, serwujące jakościowe, lokalne i sezonowe jedzenie miejsce – jedno z pierwszych, które cztery lata temu ożywiły zapomnianą poznańską dzielnicę.

Gzik z olejem lnianym i inne poznańskie specjały w Yeżyce Kuchni w Poznaniu. Sprawdź, co jeszcze zjesz w tym modnym miejscu <<kliknij tu>>

Od tamtej pory na Jeżycach przybyło lokali, a charakter okolicy nieco się zmienił. Dziś Yeżyce Kuchnia szykuje się do remontu, a właściciele miejsca, Julia Klorek i Marcin Czubala, inwestują siły w nowy projekt, który z początku budził w mieście nieco kontrowersji.

Jak to, Yeżyce Kuchnia, słynąca z domowych i jakościowych chlebów, wchodzi we współpracę z popularną siecią piekarni masowo wypiekających pieczywo?

– Właściciele piekarni Pod Strzechą zwrócili się do nas początkowo z propozycją opracowania menu oraz zorganizowania i poprowadzenia części gastronomicznej. Przypadkiem okazało się, że w tym samym czasie interesowaliśmy się dokładnie tym samy lokalem. Współpraca z piekarnią rzemieślniczą, która istnieje od 20 lat, to dla nas kolejny etap rozwoju, nowe doświadczenie i możliwość stworzenia miejsca, którego sami nie bylibyśmy w stanie ogarnąć produkcyjnie oraz logistycznie. Dzięki takiej współpracy możemy obsłużyć większą liczbę gości. – tłumaczy Julia Klorek.

KUKBUK Razowa Poznan

A miejsca jest sporo, bo około 60 krzeseł. Twórcy Yeżyc Kuchni znów wpływają na charakter okolicy. Do tej pory bowiem działał tu sklep z alkoholem, a ulica obok słynęła z hucznych nocnych imprez. Włodarze miasta postanowili z tym walczyć i to ich decyzją zmieniono przeznaczenie lokalu, który obecnie mieści Razową.
W eleganckich, stylizowanych na francuskie bistro wnętrzach jada się teraz pieczywo w różnych śniadaniowych – i nie tylko – wersjach. Taka kanapka z 300 gramami pastrami starczy i za obiad.

 

Pastrami jest przygotowywane na miejscu – na wyrób trzeba poświęcić tydzień. Warte jest jednak wysiłku, bo to prawdziwy przebój Razowej, o czym jej właściciele przekonali się już parę dni po otwarciu lokalu – musieli wtedy dokupić dwie lodówki na mięso. Pastrami podaje się tu w dwóch wersjach – dużej, 300-gramowej za 24,50 zł oraz mniejszej, 180-gramowej za 18,50 zł.

 

W menu są również bajgle (na przykład z łososiem, 14 zł), tosty z chorizo (13 zł), kiełbaski wielkopolskie z musztardą i chrzanem (14 zł) oraz nieco zdrowsze pomysły na początek dnia, takie jak chia z mlekiem kokosowym (15 zł) czy owsianka z ekologicznymi morelami (12 zł).

Na lunch, prócz większej wersji pastrami, można zjeść szakszukę (15 zł), ragoût z dziczyzny (17,50 zł) oraz bread bowl z czipsami z boczku, zapiekanym jajkiem i sosem pomidorowym z warzywami (15 zł).

Razowa jest czynna do godziny 21, więc nawet najwięksi spóźnialscy mają szansę dotrzeć na śniadanie, a ci, którzy balowali do rana, zjedzą tu również wczesnym rankiem.

KUKBUK pastrami razowa poznan
KUKBUK szakszuka poznan razowa
© KUKBUK 2017