Qchnia artystyczna - KUKBUK

Qchnia artystyczna

Marta Gessler prowadzi swoją Qchnię już 22 lata. Nasze uznanie zdobyła sobie wielką troską o smak połączoną z atencją, jaką przywiązuje do artystycznych rozwiązań na stole.

Tekst: Agata Michalak
Zdjęcia: materiały prasowe

Quchnia Artystyczna

Jazdów 2
Warszawa

przejdź do dużej mapy
qchnia artystyczna kukbuk

Jako jedna z pierwszych Marta związała swoją kartę z sezonowością, dostrzegając potencjał i bogactwo wartości odżywczych tkwiące w warzywach i owocach w pełni ich rozkwitu. Uczyła nas, jak jeść dania kuchni azjatyckiej, jak pomiędzy ziemniaki i schabowego wprowadzić fenkuły, szparagi czy świeże zioła, jak robić proste domowe lemoniady. Dekonstruowała polską klasykę. Ta kulinarna wizjonerka wprzęgła też do swojej restauracji w roli ozdób rośliny, wypełniając wysokie szklane naczynia a to całymi porami, a to piętrzącymi się storczykami razem z korzeniami czy ozdabiając stół wazami pełnymi pęczków rzodkiewek. Prowadzi kuchnię dla ludzi kochających proste (co nie znaczy tanie!) jedzenie nasycone uczuciem, serwowane bez przesadnych udziwnień – chyba że na poziomie dekoracji. Qchnia od lat jest na radarze inspektorów Michelin, którzy ostatnio wyróżnili ją jednym kompletem sztućców. Podejrzewamy, że może to być zasługa wybitnego semifreddo!

Przykładowe menu:

– krem z cukinii z kwiatem cukinii w tempurze – bo to zupa lekkostrawna i mało kaloryczna (23 zł)

– filet z pstrąga na parze po kantońsku z imbirem, dymką i makaronem mie (54 zł) – bo wciąż jemy za mało ryb, zwłaszcza tych gotowanych, nie smażonych! Imbir wspomaga trawienie, więc dzięki niemu ujdzie nam na sucho bogaty w białko makaron.

– lekki sernik z jagodami (25 zł) – bo trzeba korzystać z tego, że jeszcze są!

© KUKBUK 2017