Pizza Napoletana w pubie Zielona Gęś - KUKBUK

Pizza Napoletana w pubie Zielona Gęś

Spróbowaliśmy włoskiej pizzy w pubie Zielona Gęś. I przekonaliśmy się, że pozytywne opinie o tym miejscu nie były zmyślone.

Tekst, zdjęcia: Tomek Zielke

Pub Zielona Gęś

Niepodległości 177
Warszawa

godziny otwarcia: pon.: 12:00-1:00, wt.: 12:00-1:30, śr.-czw.: 12:00-2:00, pt.: 12:00-4:00, sob.: 12:00- – 4:00,

przejdź do dużej mapy
Pub Zielona Gęś

Do kogoś informacje dotarły przez media społecznościowe, ktoś inny dojrzał zza szyby zarys ceglanego pieca. Plotki okazały się prawdą: słynny pub Zielona Gęś przy Polu Mokotowskim, poza zwyczajowymi barowymi przekąskami i piwem, od niedawna serwuje także pizzę.

Pub Zielona Gęś

Jako że ostatni numer KUKBUK-a, „Tutti frutti”, kręci się wokół włoskich przysmaków, nie mogliśmy odpuścić okazji spróbowania placków wytwarzanych przez pizzaiola z 30-letnim doświadczeniem prosto z Włoch.

 

Wydzielona dla pieca jaśniejsza przestrzeń delikatnie kontrastuje z przyciemnionym, barowym wnętrzem. Wystrój jest typowy: białe kafle, starannie ułożone stosiki drewna opałowego, worki z mąką, puszki z pomidorami, wypolerowane dzbanki na oliwę, doniczki z bazylią i cała reszta ładnych gadżetów, mających tworzyć odpowiednio południową atmosferę. Pub Zielona Gęś jest kojarzony przede wszystkim z meczami, karaoke i firmowymi spotkaniami integracyjnymi przy piwie. Nie każdy jednak wie, że Zielona Gęś była już kiedyś pizzerią, i to jedną z pierwszych w Warszawie. Czy rzemiosło pizzaiola Giuseppe Manno, zwanego Pinem, oryginalne włoskie produkty, wreszcie opalany drewnem piec marki Stefano Ferrara z Neapolu sprawią, że będzie się tu chodzić głównie na pizzę?

Pub Zielona Gęś

Zajmujemy miejsca przy barowych ławach w ogródku, narażając się na dudniący hałas samochodów przejeżdżających aleją Niepodległości. Rzucamy okiem na kilka laminowanych arkuszy składających się na menu pubu. Nie interesują nas letnie, orzeźwiające drinki w stylu daiquiri, przyszliśmy na pizzę. Dania z minimalistycznej włoskiej oferty mieszczą się na jednej stronie. Mamy tu przystawki (focaccia – 12 zł, oliwki – 8 zł, deska serów – 19 zł, deska wędlin – 24 zł,) pizze białe i czerwone, jedną sałatkę oraz dwa desery (tiramisu za 12 zł i lody z Sucré). Zamawiamy dzbanek wody z cytryną i miętą (12 zł) i trzy pizze: klasyczną margheritę z bawolą mozzarellą (19 zł), diavolę z pikantnym salami (23 zł) oraz ’nduję z kalabryjską pikantną kiełbasą o tej samej nazwie (23 zł). Po chwili przypomina nam się, że, zgodnie ze świętą włoską tradycją skrobię powinno się zagryzać jeszcze większą ilością skrobi, więc domawiamy porcję frytek (9 zł).

 

Pizza, która naprawdę szybko trafia na nasz stół, nie trzyma poziomu w trakcie unoszenia, ale i nie ma pośrodku mokrego bajorka z wody, która wyciekła z sera. Spód jest ekstremalnie cienki i należycie przypalony potężną mocą pieca – czuć w nim zwęglone drewno. Szerokie brzegi na szczęście nie wymagają długiego, mozolnego żucia, które przy odpowiednio częstym powtarzaniu może poskutkować wytworzeniem się mięśni żwaczowych godnych kulturysty po kilku cyklach HGH. Doskonale i wyraziście smakuje naprawdę kwaśny sos pomidorowy, będący podstawą zamówionych przez nas placków. Najbardziej smakowała nam margherita, może ze względu na spoczywającą na jej wierzchu mozzarellę di bufala (w innych znajdziemy fior di latte), a może dlatego, że włoskie wędliny wolimy raczej w postaci surowej. Te ostatnie w każdym razie są znakomite – ’nduja odpowiednio ziemista i tłusta, a salami przykładnie wieprzowe i pikantne. Następnym razem pomyślimy o zamówieniu deski wędlin. Wykańczamy pizzę, kiedy na stole lądują nieco spóźnione frytki, o których nie ma co się rozpisywać – smakują barowo.

Pub Zielona Gęś

Do tej pory do naszych ulubionych miejsc z pizzą, oprócz stołecznej Mąki i Wody, należały przede wszystkim gdyńskie lokale: Viva la Pizza, Czerwony Piec, Di Strada, Mąka i Kawa. Po wizycie w Zielonej Gęsi jesteśmy pewni, że na warszawskim Mokotowie pojawiła się naprawdę groźna konkurencja. Oby tylko została doceniona przez gości, bo na tę pizzę chcemy wracać.

 

Tekst, zdjęcia: Tomek Zielke

 

Pub Zielona Gęś

al. Niepodległości 177

Warszawa

godziny otwarcia: pon.: 12:00-1:00, wt.: 12:00-1:30, śr.-czw.: 12:00-2:00, pt.: 12:00-4:00, sob.: 12:00- – 4:00,

 

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku