Pierogarnia Mandu - KUKBUK

Pierogarnia Mandu

Kto ma babcię i gości u niej na obiadach, wie, jak trudno znaleźć na mieście dobre pierogi.

Pierogarnia Mandu

ul. Kaprów 19D
Gdańsk

przejdź do dużej mapy
Pierogarnia Mandu kukbuk
Pierogarnia Mandu kukbuk
Pierogarnia Mandu kukbuk
Pierogarnia Mandu kukbuk
Pierogarnia Mandu kukbuk

Nawet te w barach mlecznych często nie spełniają wysokich domowych oczekiwań. Na szczęście jest Mandu! Pierogarnię otwarto w Gdańsku stosunkowo niedawno (tuż przed majówką). Od tego czasu lokal okupują tłumy, w weekend nie można zrobić rezerwacji, ale na stolik warto poczekać nawet w godzinach szczytu. Koncepcja restauracji jest bardzo prosta i tą prostotą wygrywa – serwują najlepsze pierogi w mieście. Tylko pierogi, ale za to z całego świata. Co kilka tygodni do menu wpada nowa pozycja – jej przyrządzania uczy ktoś z regionu, z którego przysmak pochodzi. W Mandu pierogi robi się na oczach gości, na wielkich stolnicach lepią je przemiłe panie, które prawdopodobnie w domach tak samo kleją je dla wnuków.

 

Do wyboru mamy pierogi tradycyjne, czyli gotowane i podawane z omastą (około 16 zł za sporą porcję), pierogi z pieca, z ciasta drożdżowego, podawane z wybranym sosem (od 15 zł do 18 zł za pięć dużych sztuk), i pierogi ze świata – ich listę otwierają koreańskie mandu, od których lokal wziął nazwę. W tej kategorii znajdziemy też między innymi gruzińskie chinkali, syberyjskie pielmieni oraz galicyjskie pierogi z mielonymi orzechami i serem. Ciasto jest cieniutkie, sprężyste i po brzegi wypełnione farszem – widać, że gotujące panie słowiańską gościnność mają we krwi i nikomu głodnym wyjść nie pozwolą. Do wyboru są też oczywiście rozmaite farsze: od tradycyjnych pierogów ruskich, mięsnych, szpinakowych lub z kaszą gryczaną i twarogiem po wypełnione farszem z dzika i sosem z kurkami, przyprawioną na ostro kaszanką, rybne albo z bobem i miętą. Do tego w karcie znajdziemy kilka zup, surówek (świetna kimchi!) i deserów.

 

Dla łasuchów, którym pierogi kojarzą się z przedszkolną stołówką – wersja na słodko, z twarogiem, jabłkami w cynamonie, truskawkami, albo malinami i siekaną miętą. W Mandu napijemy się też wysokogatunkowej herbaty, zagramy w planszówkę, a dzieci pobawią się w kąciku z zabawkami, kolorowankami i grami. Kto tu wpadnie na talerz gorących pierogów, na pewno wróci po następny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: