Omami - KUKBUK

Omami

W karcie popularny ramen, do tego lody z yuzu i niewinne bułeczki hirata gotowane na parze.

Tekst: Agata Michalak, zdjęcia: Karolina Walawender

Omami Ramen BAr

Mokotowska 49
Warszawa

przejdź do dużej mapy
omami kukbuk

Japońska restauracja Omami potrafi omamić! Poddanie się jej urokowi nie niesie za sobą żadnych przykrości. Za to przyjemności co niemiara, bo tutejszy ramen z pewnością znajdzie swoich wielbicieli. Esencjonalny wariant shoryu duck (33 zł), którego skosztowaliśmy podczas pierwszej wizyty w Omami, kusi lekko wędzonym aromatem, będącym efektem dodania karmelizowanej cebulki. To bodaj jedno z najbardziej umamicznych dań serwowanych obecnie w Warszawie. We wszystkich rodzajach ramenu kucharze nie szczędzą typowych japońskich składników, a przy tym uwzględniają najróżniejsze potrzeby, oferując danie z makaronem ziemniaczanym, w całości bezglutenowym, lub ramen na wegetariańskim wywarze z grzybów shiitake z pieczonym tofu (27 zł). Ten ma bardzo ciekawy, lekko mleczny smak, który zawdzięcza dodatkowi mleka sojowego. Spróbowaliśmy go podczas drugiej wizyty, w trakcie Azja Restaurant Week(end), i choć w tym intensywnym dniu obsługa miała pewne trudności, by nadążyć z tak zwaną wydawką, smak hirata bun z shiitake i piklowanym daikonem (13 zł) oraz ramenu pomógł zatrzeć złe wrażenie. Szalę na korzyść naszej miłości do Omami ostatecznie przechylił deser z yuzu (13 zł), czyli azjatyckiego owocu w wyglądzie – bo nie w smaku! – przypominającego cytrus. Delikatne, kremowe lody, nieprzypominające niczego, co dotąd jedliśmy, zrobiły na nas bardzo przyjemne wrażenie. W karcie Omami znajdziecie więcej takich atrakcji, szczególnie w porze lunchu, kiedy to kucharze puszczają wodze fantazji i serwują gościom rozmaite kluski i zupy w cenie 20 zł. Polujcie na owoce morza w miso!

omami kukbuk
omami kukbuk
© KUKBUK 2017