Naturel - KUKBUK

Naturel

Naturalne smaki w ekstrawaganckim wydaniu.

Tekst: Ula Żelaznowska; zdjęcia: materiały promocyjne

Naturel

Klimczaka 1
Warszawa

przejdź do dużej mapy
Naturel kukbuk

Miasteczko Wilanów jest pełne zagranicznych smaków – zjemy tam po włosku, indyjsku, tajsku. Na mapie Wilanowa niedawno pojawiła się nowa restauracja, której nazwę instynktownie wymawiamy z francuskim akcentem. To jednak zmyłka. Szefem kuchni Naturel jest Marcin Jabłoński, kucharz, dla którego charakter i smak polskich produktów nie mają żadnych tajemnic. Laureat wielu światowych konkursów i uczestnik programu „Top Chef” zdobywał wiedzę, dorastając w rodzinnym gospodarstwie Bukiet Smaków. Owoce, warzywa i zioła z tego gospodarstwa są obecne w serwowanych przez kucharza potrawach, a uzupełniają je produkty z BioBazaru.

Naturel kukbuk

Szef kuchni jest znany z zamiłowania do nowoczesnego zaplecza gastronomicznego i specjalistycznego sprzętu, w Naturel jednak nie poczujemy się przytłoczeni formą serwowanych potraw. Tutaj króluje przede wszystkim smak. W restauracji istotne są naturalne walory smakowe poszczególnych składników oraz kreatywne połączenia. W menu dominują produkty sezonowe, karta jest zmieniana co miesiąc. Jesienne propozycje eksponują kasze, które mają ogromny, lecz niestety rzadko przez nas doceniany potencjał kulinarny.

 

Wnętrze Naturel jest przytulne i bezpretensjonalne, nic nie zwiastuje szaleństw, które zobaczymy na talerzach. Próbujemy steku z tuńczyka podanego na glonach morskich z kalarepą, lodami miso oraz prażonym lnem i sezamem – to zaskakujące połączenie, jednak efekt jest naprawdę bardzo smaczny. W tym daniu zestawiono wiele przeciwieństw: miękkie z twardym, delikatne z chrupkim, ciepłe z zimnym. Promowana ośmiornica z kuskusem, lodami pomidorowymi i pudrem z czarnej oliwki również jest znakomita. Mniej awangardowy halibut z purée z patisona nie jest tak odważny jak koledzy z karty, ale za to niezwykle delikatny. Zdaje się, że najsłabiej wśród owoców morza wypada makrela, jednak podana w towarzystwie gotowanej w soku jabłkowym kaszy gryczanej i tak jest dobra. W menu jesiennym zobaczymy także delikatnego kurczaka kukurydzianego sous vide z purée z dyni, dzikim ryżem i jarmużem, który zaskakuje naturalnością. W restauracji zauważalna jest niezwykła dbałość o wysoką jakość serwowanych produktów.

Naturel kukbuk
Naturel kukbuk
Naturel kukbuk
Naturel kukbuk

W Naturel zjemy obiad, możemy tu również wpaść na śniadanie oraz biznesowy lunch. Między piętnastą a osiemnastą restauracja zmienia wystrój na wieczorowy – modyfikuje zastawę, dodatki, staje się idealnym miejscem na romantyczną kolację. Lokal oferuje też menu dla dzieci (są na nim kolorowanki i rebusy!), które zachęca do rodzinnych obiadów. Ceny w Naturel są podobne do tych, które spotkamy w innych wilanowskich restauracjach, w menu październikowym wahają się od piętnastu do pięćdziesięciu sześciu złotych – nie są to wysokie kwoty w stosunku do serwowanej jakości. Warto spróbować, Naturel naprawdę uwodzi smakiem i na pewno stanie się ważnym punktem na kulinarnej mapie Warszawy, a na pewno Wilanowa.

© KUKBUK 2017