Mercato - KUKBUK

Mercato

Pod łosimi rogami kryją się największe skarby Pomorza – kaczka, bób, fagas i łosoś bałtycki.

tekst: Basia Starecka,
zdjęcia: materiały prasowe

Mercato

Targ Rybny 1
Gdańsk

przejdź do dużej mapy
mercato kukbuk

Wieści o fagasie rozchodzą się szybko. Wiadomo, że jest dobrze zrobiony, o co dba Adam Woźniak. Ten jest znany z tego, że czesze się na Elvisa, nie przebiera w słowach i środkach. Podejrzewamy więc, że w Mercato trwa niekończąca się kulinarna prywatka, na której warto byłoby się wreszcie zabawić.

Anturaż robi wrażenie. Restauracja ulokowana na parterze hotelu Hilton ma przepiękne wnętrza. Dominują szare kafle, drewno, wygodne kanapy, a wzrok przyciąga ściana ozdobiona paprociami – efektownymi łosimi rogami.

W obroty biorą nas kelnerzy, leje się wino, rozmowa wartko płynie, a napięcie rośnie w oczekiwaniu na przeboje. Menu zawiera najciekawsze produkty z Pomorza. Korowód otwiera kaczka, ptak od wieków hodowany w okolicy, patron restauracji, który przycupnął w jej logo. Następnie turla się bób, podobnie hołubiony w okolicznej uprawie, pojawia się łosoś bałtycki oraz wyczekiwany fagas, czyli owca pomorska sprowadzona niegdyś na Żuławy przez mennonitów z Holandii.

Zaczynamy prywatkę od „przytulańca”, romantycznie szemrzącej sałatki ze szparagów, szczawiku zajęczego, z ikry i jabłka (34 zł). Nóżki nam chodzą już przy pomorskiej parzybrodzie, aromatycznej zupie kapuścianej na musie z kapłona z cielęcymi skwarkami (25 zł). Można zrzucać szpilki i ruszać w tango na parkiet. Zwłaszcza że pojawiają się same gwiazdy – zrazy z polędwicy wołowej z młodym burakiem i popcornem z kaszy gryczanej (79 zł), nerkówka cielęca confit z pasternakiem, rabarbarem i karmelem z orzechami (54 zł), łosoś z topinamburem, korzeniem trybuli i kapustą (57 zł) oraz rzeczony fagas w nęcącym towarzystwie młodego ogórka, zielonego groszku i szczypiorku (65 zł).

mercato kukbuk
mercato kukbuk
mercato kukbuk
mercato kukbuk

Woźniak poprawia uczesanie, impreza zdaje się nie mieć końca. Na stoły wjeżdżają desery, w głowach się kręci, sommelier żartuje i polewa. Szukamy na podniebieniu dwóch największych przebojów – rzadko serwowanej w restauracjach nerkówki cielęcej oraz fagasa. Dla tych dwóch kawałków do Mercato wpadniemy jeszcze na niejedną prywatkę, tymczasem wasze zdrowie, panowie!

tekst: Basia Starecka, zdjęcia: materiały prasowe

Mercato
Targ Rybny 1
Gdańsk
godziny otwarcia: 12-23

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: