Mamasitas - KUKBUK

Mamasitas

Ulica Taczaka to jeden z najciekawszych, prężnie rozwijających się szlaków kulinarnych Poznania. Do modnych i ciekawych miejsc dołączyło kolejne – Mamasitas.

Mamasitas

Stanisława Taczaka 24
Poznań

przejdź do dużej mapy
Mamasitas kukbuk

W oszczędnie urządzonych, schludnych wnętrzach Mamasitas próżno szukać meksykańskiej cepeliady, typowej dla restauracji oferujących specjały różnych kuchni świata. To miła odmiana, która świadczy o koncentracji uwagi właścicieli na jedzeniu. Wystrój ma być dla niego jedynie tłem.

 

Z krótkiej karty z daniami wegetariańskimi, wołowiną i kurczakiem wybieramy nachos supreme pequeno z kawałkami grillowanego kurczaka w autorskiej marynacie Mamasitas (10 zł). Jak na przystawkę porcja jest spora. Prócz ciepłych, cienkich i chrupiących nachos wypełniających cały talerz jest tu nieco drobnych, smacznych kawałków kurczaka, jalapeño, kulek z fasoli, a także kwaśny sos guacamole i śmietana. I byłoby to satysfakcjonujące doświadczenie, gdyby nie żółty ser, który szybko stygnie i zamienia się w twardy i gumowaty kauczuk.

 

Jako główne danie zamawiamy fajitas z wołowiną tex-mex (29,90 zł), czyli specjalność restauracji, oraz kurczaka pollo adobado (19,90 zł). Mamy możliwość wyboru poziomu ostrości obu dań w czterostopniowej skali. Wołowina jest podana na gorącej żeliwnej patelni, mocno przyprawiona, smaczna, choć brakuje jej kruchości. Zagryzamy ją grillowaną papryką, cebulą, pomidorami w ciekawej, lekko słonawej marynacie oraz wypiekaną na miejscu tortillą. O wiele gorzej wypada kurczak. Jego mięso jest po prostu twarde i przepieczone, a zapowiadana w menu ostra marynata wcale nie jest pikantna. Frytki podane do dania, choć domowej roboty, ociekają tłuszczem. Cieszy jedynie dressing do sałaty – kwaśny, musztardowy – oraz pasta fasolowa o dymnym aromacie.

 

Na Taczaka pojawia się wiele lokali, ale tylko najlepsze mają szansę na powodzenie. Trzymamy kciuki za Mamasitas i dopingujemy, by zadbano tam o szczegóły.

Mamasitas kukbuk
Mamasitas kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: