Mała Italia w Tychach - recenzja La Fontany - KUKBUK

Mała Italia w Tychach – recenzja La Fontany

Włoski comfort food na Śląsku: domowe pasty, pączki z ziemniaków i pizza neapolitańska.

Tekst: Kasia Siewko
Zdjęcia: Kasia Siewko

La Fontana

Batorego 23
Tychy

godziny otwarcia: pon.: nieczynne; wt.-czw.: 13-21; pt.-niedz.: 13-22

przejdź do dużej mapy
kukbuk pizza la fontana

Mimo przesytu osiedlowymi pizzeriami i pseudowłoskimi restauracjami serwującymi makaron daleki od al dente prawdziwy comfort food prosto z Italii wciąż jest poszukiwany. Dlatego wiadomość o tym, jak dobrą pizzę podają w tyskiej, dopiero raczkującej restauracji La Fontana, rozeszła się pocztą pantoflową w mgnieniu oka.

W efekcie trudno tu o stolik bez rezerwacji, a goście odwiedzający lokal nierzadko przyjeżdżają z najróżniejszych zakątków Polski.

Wydawać by się mogło, że nic nie może nas tu zaskoczyć. Kuchnia włoska szturmem podbiła polskie stoły, czyniąc pastę posiłkiem podawanym z większą częstotliwością niż polskie pierogi. W samych Katowicach nietrudno o dobrą pizzę i włoskie przysmaki, a jednak La Fontana wyniosła nasze dawne wyobrażenia o kuchni włoskiej na jeszcze wyższy poziom.

Specjalnością kuchni jest pizza neapolitańska, której w 2009 roku Komisja Europejska nadała zastrzeżony tytuł wyrobu tradycyjnego.

W La Fontanie ogromną wagę przykłada się do tradycyjnej receptury i doboru składników. Do wyrobu pizzy używa się pomidorów San Marzano i mozzarelli di bufala z certyfikatem DOP.

W regularnej karcie figuruje kilkanaście placków do wyboru. Same klasyki, bez zbędnych udziwnień: margherita (24 zł), marinara (19 zł), bianca (24 zł), tonno (34 zł), quattro formaggi (34 zł) i kilka innych evergreenów kuchni włoskiej.

Jakość pizzy serwowanej w La Fontanie sprawdziliśmy na przykładzie jedynej słusznej królowej, margherity, i ortolany (wzbogaconej o grillowanego bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek). Z miejsca wiedzieliśmy, że mamy do czynienia z kuchnią szczerą i autentyczną. Będziemy regularnie odwiedzać La Fontanę i sukcesywnie sprawdzać kolejne mocno wypieczone pizze.

Jesteśmy dalecy od stwierdzenia, że La Fontana pizzą stoi. Nie mamy wobec niej żadnych zarzutów, ale bardziej w pamięć zapadły nam inne atrakcje restauracji.

Poza stałym elementem karty, jakim jest pizza, kuchnia oferuje raviolo del giorno (18 zł), lasagne del giorno (25 zł), pastę del giorno (25 zł) i gnocchi del giorno (18-25 zł).

kukbuk pizza la fontana
kukbuk pizza la fontana

W dniu, w którym trafiliśmy do La Fontany, skusiliśmy się na domową pastę fresca z ragù warzywnym i pikantną włoską salami oraz gnocchi w maślanym sosie z grzybów portobello, z brązowymi pieczarkami, płatami parmezanu i pietruszką. Po spróbowaniu tych dań odnaleźliśmy prawdziwy włoski comfort food w Tychach.

Na deser La Fontana proponuje klasyczne tiramisu (16 zł) oraz kuszące pączki z ziemniaków z kremem cytrynowym (12 zł). Restauracja każdego dnia proponuje nowe dania i nie stroni od bezpiecznych eksperymentów. Nowością są na przykład smażone gnocchi z domowym majonezem. Czy może być coś lepszego?

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: