Magazyn Food Concept - KUKBUK

Magazyn Food Concept

W tym magazynie przechowuje się dobry smak.

Tekst, zdjęcia: Kasia Sójka

Magazyn

Księcia Mieszka I 1
Poznań

godziny otwarcia: wt.-sob.: 12:00-00:00; niedz.: 12:00-20:00

przejdź do dużej mapy
Food Concept kukbuk
Food Concept kukbuk

Od pewnego czasu dochodziły nas słuchy, że w Poznaniu jest miejsce, gdzie wyjątkowo dba się o gości. W restauracji można kupić domowej produkcji przetwory, wypić wino za rozsądną cenę i kawę, którą parzy się tu aż na osiem sposobów! Brzmiało na tyle ciekawie, że postanowiliśmy sprawdzić osobiście, jak jest w Magazynie!

 

We wnętrzu ustawiono stare meble, ale nie te pierwszej, modnej kategorii vintage. Znalazły się tu mniej poważane i lubiane niż ikony polskiego dizajnu lat 60. i 70. meblościanka i niewygodne krzesełka z podstawówki. Tym ostatnim dodano nieco blasku, malując je na złoty kolor. Trzeba przyznać, że ładnie kontrastują z ciemnogranatową ścianą, na której w równych rzędach wiszą butelki z winem. Nie mamy wątpliwości, że ten trunek jest tu równie ważny jak jedzenie.

 

Nim jednak umoczymy usta w winie, próbujemy kremu z selera (12 zł). Zupa, pozornie delikatna, ma mocno korzenny smak. Zaskakująco zdrowo wypada sałatka z żołądkami (18 zł) – dostajemy dużą dawkę świeżego szpinaku, rukoli i jarmużu, a do nich świetnie przygotowane podroby. Tego sukcesu nie powtarza rekomendowana w menu ryba z frytkami (27 zł), która okazuje się śledziem w pozbawionej smaku, gumowatej piwnej panierce z dodatkiem warzywnych frytek. Tym ostatnim, mimo że miło chrupiącym, przydałby się sos albo dip do maczania. O wiele smaczniejszy jest dzik (34 zł), wprawdzie lekko przesuszony, ale słusznej gramatury. Na koniec zamawiamy tartę buraczano-czekoladową (12 zł), która okazuje się wykwintnym, niemalże wytrawnym deserem, kryjącym przyjemny dla oka, różowy od buraków środek.

Food Concept kukbuk
Food Concept kukbuk
Food Concept kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: