Lukullus - KUKBUK

Lukullus

Gdy mowa o tym, jakich słodkości warto skosztować w stolicy, nie sposób pominąć cukierni Lukullus.

Lukullus

ul. Lisowska 23
Warszawa

pon.-niedz., 7:00-19:00

 

Inne punkty sprzedaży:

Mokotowska 52a, CH Arkadia ul. Jana Pawła II 82, Sadyba Best Mall ul. Powsińska 31, Promenada ul. Ostrobramska 75c, ul. Francuska/Walecznych (Saska Kępa), ul. Targowa 72 (Wileński), Złote Tarasy ul. Złota 59

przejdź do dużej mapy
Lukullus kukbuk
Lukullus kukbuk
Lukullus kukbuk
Lukullus kukbuk

Smaki tworzone przez Alberta i Jacka dowodzą ich umiejętności na każdym kroku. Chłopaki z nowoczesnej pâtisserie wiedzą, które wyroby wymagają klasycznej oprawy, by cieszyć smakiem jak sprzed lat, a które wesprzeć odrobiną szaleństwa, by znów czymś nas zaskoczyć.

 

Historia firmy zaczyna się na warszawskiej Pradze, obejmuje trzy pokolenia i zatrzymuje w wytwórni na Bielanach, do której przylega mała cukiernia. Nowoczesność i tradycja spotykają się nie tylko w haśle wypisanym na jaskrawożółtym szyldzie – wystrój tego miejsca jest zawieszony w dwóch światach: babcine szafy i ciężki żyrandol kontrastują z minimalizmem sześciennych mebli, na których ułożono wypieki. W myśl tradycji są tu klasyczne ciasta drożdżowe z kruszonką, upstrzone rodzynkami lub wypełnione twarogiem, cieniutkie ciastka kruche, rogaliki z morelą jak z kredensu babci, domowa szarlotka. Również klasyki w nowym wydaniu: bajaderka w wersji chic – z rumem i holenderskim kakao, stylowa jak żadna inna kula ścinków i skrawków ciasta oraz nasz ulubiony ptyś – elegancik z żółtym toczkiem, wypełniony musem z marakui. Tort bezowy Success zaskakuje formą, sernik z kajmakiem chce, by nakładać go łyżką, a biszkopt czekoladowy pod nazwą Dżungla polska zaprasza w międzykontynentalną podróż po marakuję, czekoladę i maliny. Zdecydowanie dajemy się uwieść tym rewelacjom, na drogę bierzemy pączka Warszawskiego z bezbłędnie różano-owocowym nadzieniem i czekamy, aż nadejdzie jesień, by spróbować tu smaku polskich sadów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: