Limoni - KUKBUK

Limoni

Limoni na rogu Dąbrowskiego i Puławskiej oferuje lody dla wymagających. Nie ma w tym przesady, obok klasyków znajdziemy sporo odważnych smaków. Ryż na mleku, imbir, sorbet czekoladowy i nasze ulubione – lody warzywne.

Limoni

Dąbrowskiego 1
Warszawa

przejdź do dużej mapy
limoni kukbuk

Receptury, na podstawie których wytwarzane są lody, pochodzą z Werony z lat pięćdziesiątych. Do dziś pozostają żelazną podstawą działalności, nowe smaki bowiem planuje się według starych, sprawdzonych przepisów. Limoni stawia na naturalne składniki, świeże owoce i warzywa. To podejście przynosi efekt w postaci zaskakująco smacznych lodów. Sorbety przypominają tu lody mleczne, są kremowe i gęste, bez grudek, które zwykle zdradzają, że mamy do czynienia z lodami wodnymi. Te na mleku nie topią się za szybko, są zwarte w formie, nie za słodkie. Naszym typem był ryż z karmelem. W stu procentach zgadzał się z naszymi wyobrażeniami o ryżu gotowanym na mleku z odrobiną karmelu dodanego zaraz po zestawieniu garnka z kuchenki. Kusiły nas też takie smaki jak sorbet z gorzkiej czekolady (gratka dla osób, które zwykle odmawiają sobie mlecznej wersji), bazylia z cytryną, agrest. Najbardziej ciekawi byliśmy lodów warzywnych. To pomysł słabo rozpowszechniony w naszym kraju, a godny uwagi. W Limoni znajdziemy między innymi lody buraczane, ogórkowe oraz o smaku pomidorów z bazylią. Również lody dla psów zasługują na uwagę, przy ich produkcji mleko krowie jest zastępowane mlekiem sojowym, a cukier – miodem. Obecnie kupimy produkowane w ten sposób lody o smaku bananów oraz borówki amerykańskiej. Na lody idźcie z czworonogiem!

limoni kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: