Len Arte - KUKBUK

Len Arte

Pizzeria Len Arte do nazwy dodaje hasło „Cucina italiana”, a mogłaby dopisać „Bez kompromisów”. Napis na ścianie lokalu głosi: „Żądaj: oryginalnej włoskiej pizy. Nie pytaj o: ketchup, sos czosnkowy, goudę, pizzę pół na pół, własną kompozycję”.

Tekst i zdjęcia: Silesia Smakuje

Len Arte

Mariacka 25
Katowice

godziny otwarcia: wt.-czw. 11-22, sob. 13-00, niedz. 13-22, pon. nieczynne

płatność tylko gotówką

przejdź do dużej mapy
Len Arte kukbuk
Len Arte kukbuk
Len Arte kukbuk
Len Arte kukbuk
Len Arte kukbuk
Len Arte kukbuk

 

Nie znajdziecie tu pseudowłoskich dań, nie proście o kawę z wielką czapą bitej śmietany. O czym w ogóle mówimy… Lokal otwiera się w porze lunchu, więc w Len Arte nie dostaniecie nawet cappuccino, bo we Włoszech to kawa śniadaniowa. I basta.
Dostaniecie za to kilka rodzajów espresso we włoskich cenach (5 zł, w Italii 1 euro lub nieco więcej) i inne włoskie napoje, jak gorzkawe Sanpellegrino Chinò i mocno pomarańczowe Aranciata Amara. Jednak menu Len Arte oszałamia przede wszystkim wyborem pizz (16-33 zł). Oprócz klasyków: marinary, margherity i napoletany, możecie spróbować pizzy z takimi delikatesami jak salami finocchiona (z nasionami kopru), salami spianata piccante (z dodatkiem boczku i papryki), wędzony ser scamorza affumicata, mozzarella di bufala Campagna, pecorino sardo, pasta truflowa, prosciutto crudo i cotto.
Co ciekawe, po oryginalne włoskie składniki właściciele Len Arte jeżdżą do Włoch sami, raz w miesiącu. Według nich to najlepszy sposób, by zdobyć świeże, wysokiej jakości produkty, często prosto od lokalnych włoskich producentów. Jako przykład podają mozzarellę di bufala, którą biorą z niewielkiego zakładu, gdzie wytwarza się ją ręcznie. Ma ona jedynie czternaście dni ważności, nie chcą jej powierzać przypadkowemu transportowi, więc sami wiozą te skarby z ziemi włoskiej do polskiej.
Len Arte pizzą stoi, ale ze względu na wymienione specjały warto skusić się na talerz antipasto all’italiana. Do tego cudowna focaccia z rozmarynem i pomidorkami. Kuchnia bez kompromisów ma zabójczo dobry smak…
Tekst i zdjęcia: Silesia Smakuje

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: