La Bomboniera, recenzja - włoskie desery w Warszawie - KUKBUK

La Bomboniera, recenzja – włoskie desery w Warszawie

Niewielka włoska cukiernia stawia na sycylijskie desery. Kto ma ochotę na cannoli?

Zdjęcia: Urszula Czumaj i Basia Starecka

La Bomboniera

Solidarności 82
Warszawa

przejdź do dużej mapy
bomboniera warszawa kukbuk

Do La Bomboniery niełatwo trafić przypadkiem. Szyld przy alei Jana Pawła II kieruje nas na dziedziniec, gdzie ukryta jest ta niewielka włoska cukiernia. Już w witrynie podziwiamy piętrzące się bezy – zapowiedź włoskiej rozpusty, która czeka nas w środku.


Właścicielem jest Pasquale Melillo, inżynier, który przyjechał do Warszawy budować drugą linię metra. Zdecydował się zostać tu na stałe, a że brakowało mu smaku prawdziwie włoskich deserów, otworzył cukiernię.

bomboniera warszawa kukbuk

Neapolitańczyk czuwa nad produkcją wypieków, nierzadko można go też spotkać za ladą, serwującego gościom tiramisu i espresso. Zwykle jednak wyręcza go w tym pani Elżbieta, energiczna sprzedawczyni o niesamowitych zdolnościach marketingowych, która z włoskim zaśpiewem prezentuje ofertę La Bomboniery.

 

W środku jest dość ciasno, ale wystarczy miejsca, żeby zaszyć się z ciastkiem i kawą przy jednym ze stolików. Koniecznie trzeba spróbować bomboloni (4,50 zł), czyli tradycyjnego włoskiego drożdżowego pączka. Wypełnia go gęsty, złocisty krem na bazie żółtek i mleka, a kryształki cukru, w którym jest obtoczony, miło chrzęszczą w zębach.

bomboniera kukbuk warszawa
bomboniera kukbuk warszawa
bomboniera kukbuk warszawa
bomboniera warszawa kukbuk

W ofercie znajdziemy też wywodzące się z wyspy Capri ciasto z mąki migdałowej, czyli caprese (8 zł), które występuje tu w dwóch wariantach: cytrynowym albo czekoladowym (8 zł). Największą popularnością jednak cieszą się eklery z przeróżnymi nadzieniami (8 zł) – kawowym, pistacjowym, bananowym, czekoladowym – oraz nadziewane ciasteczka bignè (3,50 zł) z ciasta parzonego.

 

Ricotta gra główną rolę w dwóch sycylijskich specjałach La Bomboniery – kruchych rurkach cannoli (mini – 3,80 zł; 12 zł) i cassacie (12 zł), czyli pieczonym serniku. Właściciele sprowadzają ser z Włoch, nic więc dziwnego, że tutejsze cannoli cieszą się mianem najlepszych w stolicy.

bomboniera warszawa kukbuk

Tekst: Urszula Czumaj, zdjęcia: Urszula Czumaj i Basia Starecka

 

La Bomboniera

al. Solidarności 82

godziny otwarcia: pon.-sob.: 8-20, niedz.: 10-20

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: