Kolacja z widokiem na góry - KUKBUK

Kolacja z widokiem na góry

Byliśmy już nad rzeką i na morskim wybrzeżu, a teraz w ramach cyklu „Dinner with a view“ jedziemy w piękne polskie góry.
widok na gory kukbuk

Pierwszego października otwarta przestrzeń i łono natury znów staną się scenografią kolacji z serii „Dinner with a view. Spotkania z widokiem“. Inicjatorkami wydarzenia są Agnieszka Małkiewicz i Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, szefowa kuchni gdyńskiej restauracji Malika, która za każdym razem zaprasza do współpracy najlepszych kucharzy.


KUKBUK-a nie mogło zabraknąć na takim wydarzeniu. Uwielbiamy wyszukiwać krajobrazowe perełki, uwieczniamy je potem na sesjach zdjęciowych lub eksplorujemy podczas weekendowych podróży. W cyklu „Dinner with a view” dbamy o wystrój stołu i oprawę estetyczną wydarzenia.


Wspólnym mianownikiem spotkań jest kolacja w plenerze, podczas której kucharze gotują bezpośrednio na otwartym ogniu. Dzięki czemu udaje się w daniach uwydatnić to, co najważniejsze, czyli nat­u­ralny smak najlepszych produktów. 

Trzecia kolacja z cyklu odbędzie się na polanie u podnóża góry Jaworzyny w Krynicy-Zdrój, a partnerem spotkania został Hotel SPA Dr Irena Eris. Menu będzie inspirowane rozpoczynającą się właśnie jesienią, a w roli głównej wystąpią specjały Podkarpacia—jagnięcina, sery górskie i ryby potokowe. 

Obok Maliki, przygotowaniem wyjątkowych potraw zajmą się Janusz Myjak, który na co dzień szefuje kuchnią w restauracji Szósty Zmysł Hotelu SPA Dr Irena Eris i Szwedka Fia Gulliksson, szefowa kuchni i aktywistka, założycielka restauracji Jazzköket. Fia stoi też za inicjatywą Food in Action, która ma na celu promowanie kuchni regionalnej i ekologicznej.

Za koncepcję artystyczną i przygotowanie dekoracji stołów odpowiedzialne są Oliwia Gede-Niewiadomska, dyrektorka artystyczna KUKBUK-a, oraz Daria Pawlewska, wydawczyni. Za projekt i przygotowanie scenografii odpowiadają stylistki—Agata Kiedrowicz, Marta Szostek oraz Joanna Sowińska.

dinner with a view kukbuk

Październikowe spotkanie zakończy trwający od czerwca cykl, podczas którego kontakt z naturą najpiękniejszych polskich miejsc inspiruje kucharzy do tworzenia wyjątkowego menu. 

Pierwsza kolacja odbyła się w czerwcu nad rzeką Narew, a razem z Maliką gotowali Ana Roš i Witek Iwański. Podczas drugiej kolacji, która miała miejsce w nadmorskiej Jastarni goście mogli spróbować dań przygotowanych przez Malikę, Vivianę Varese oraz Pawła Twerjanowicza. Relacje z kolacji znajdziecie tu i tu

Dinner with a view

1 października 

Hotel SPA Dr Irena Eris, Krynica-Zdrój

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: