Kofeina Bistro - KUKBUK

Kofeina Bistro

Wyobraźmy sobie typową przerwę na lunch. Czasu jest niewiele, a przecież każdą sekundę musimy wykorzystać do maksimum, by zregenerować siły i ze zdwojoną energią wrócić do przerwanej pracy. Chcemy zjeść coś lekkiego i smacznego. Nie czekając dłużej, biegniemy do Kofeiny Bistro.

Kofeina Bistro

3 Maja 13
Katowice

godziny otwarcia: pon.-sob. 8:00-20:00, niedz. 11:00-19:00

przejdź do dużej mapy
kofeina_bistro kukbuk
kofeina_bistro kukbuk
kofeina_bistro kukbuk

Jak głosi napis na frontowej szybie, to tam „gotóje Marćn czubak”, znany z udziału w programie „Top Chef”. Szef kuchni może się pochwalić imponującym doświadczeniem. Kulinarne szlify zdobywał w Szkocji, pracował w wielu hotelowych restauracjach, a przez dwa lata gotował dla… prezydenta Gabonu. Pomysły na swoje dania czerpie jednak z kuchni całego świata. Ważne, żeby było zdrowo i ciekawie. Bo Marcin Czubak potrafi zaskoczyć nietypowymi połączeniami smaków – wystarczy wspomnieć jedno z dań przygotowanych przez niego w „Top Chefie”, w którym połączył rybę, białą czekoladę i zielonego ogórka. Nic więc dziwnego, że szef kuchni ze Śląska znalazł się w półfinale programu.

 

W Kofeinie dania również oparte są na kilku podstawowych składnikach, ale możemy być pewni, że ich smak nie będzie wcale zbyt oczywisty. I to właśnie te pomysłowe potrawy przyciągają do bistra gości – w porze lunchu często trudno znaleźć wolne miejsce.

 

Karta, w formie tablicy z wypisanymi kredą nazwami dań, zmienia się codziennie. W zależności od tego, co w danym dniu zainspiruje szefa kuchni, dostajemy do wyboru kilka zup i dań głównych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – oprócz propozycji z mięsem w roli głównej, w karcie są dania z ryb i sałatki.

My trafiliśmy na idealnie sprężystego dorsza z czarnym ryżem, chrupiącymi kawałkami mango i kolendrą (27 zł). Skusiliśmy się też na kurczaka z kaszą i cudownie aromatycznym sosem grzybowym (24 zł). To świetne propozycje na szybki lunch  – smaki są proste, delikatne i niebanalne. Lubiącym tradycyjne smaki bistro oferuje spory wybór ręcznie lepionych pierogów, między innymi z kapustą i grzybami oraz z owocami (10-15 zł).

 

W Kofeinie Bistro zjecie również śniadanie. Wybór jest naprawdę duży, sugerujemy wybrać puszyste naleśniki z boczkiem, syropem klonowym i jabłkiem (12 zł) lub rozpływającą się w ustach chałkę z jogurtem waniliowym i cynamonowymi śliwkami (10 zł). Do tego koniecznie kawa, z której bistro słynie, lub gorąca czekolada (gęsta i intensywna w smaku, taka z prawdziwego zdarzenia).

 

Kofeina Bistro to miejsce nowoczesne, ale bezpretensjonalne. Położone przy jednej z najbardziej ruchliwych ulic Katowic, umożliwia chwilę wytchnienia przed powrotem do codziennego pośpiechu. Przekraczając próg, można odnieść wrażenie, że wchodzi się do gwarnej kuchni. Sprzyja temu stosunkowo mała przestrzeń – zaledwie kilka stolików, pojedyncze krzesła barowe – i to, że kucharze gotują niemal na naszych oczach, oddzieleni niską szybą. Każdy gość może poczuć się wyjątkowo – niczym w programie telewizyjnym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: