Kita Koguta otwarta! - KUKBUK

Kita Koguta otwarta!

Pierwszego dnia wiosny z zimowego letargu i nudy wybudziło nas głośne pianie koguta. To Adam i Jakub, zaprzyjaźnieni z nami barmani, otworzyli długo oczekiwany koktajlbar.

Kita Koguta

Krucza 6/14
Warszawa

przejdź do dużej mapy
Kita Koguta kukbuk

Kita Koguta przyciągnęła tłumy. Wszyscy chcieli spróbować autorskich drinków chłopaków, którzy od dawna są zaangażowani w promowanie rodzimej sceny barmańskiej i skutecznie zmieniają ją na lepsze – wykładają w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów, piszą bloga na naszej stronie, wymyślają koktajle do kolejnych numerów KUKBUK-a i wspólnie prowadzą kolektyw Natural Born Bartenders.

Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk

Adam Grądziel (aka Święty z Bostonu) jest autorem książki „Warszawska scena barowa”, zwycięzcą finału Ligi Niezwykłych Dżentelmenów 2013, autorem projektu promującego ekstremalną wizję sztuki barmańskiej – Battle For Flair. Jakub Kozłowski to laureat wielu prestiżowych konkursów, reprezentant Polski na mistrzostwach świata Havana Grand Prix na Kubie w 2012 roku i Beefeater 24 w 2013 roku, twórca kultowego projektu „W rytmie baru”, w ramach którego organizowane są występy sław zarówno rodzimego, jak i światowego barmaństwa. Panowie od jakiegoś czasu opiekowali się barem w Colombia Coffee, Lunch & Cocktail Bar w Warszawie, aż wreszcie przyszedł czas, by miejsce odnowić, a wręcz stworzyć na nowo. Tak powstała Kita.

 

Skąd ta zabawna nazwa? Weźmy dwa angielskie słówka cock i tail. Rebus rozwiązany.


Zabawy w lokalu jest jeszcze więcej – załoga Kity zdobywa skautowskie zdolności. W zależności od stopnia barowego doświadczenia, na fartuchach ma wyszyty odpowiedni motyw: jajko (grupa początkująca), pisklę (zadziorne kogucie młodziaki po paru ostrych walkach) lub koguta (lider kurnika).


Ci, co chcieliby mieć własnego koguta, mogą złożyć origami według instrukcji w menu. A jeśli już o karcie mowa. Lista koktajli jest naprawdę imponująca. Znajdziemy tu mikstury podkręcane własnoręcznie przygotowanymi przez chłopaków marmoladami – Kurczak po Tajsku (ananas, imbir, kolendra, limonka, chili), konfiturami – Gondola Koguta (marchew, pomarańcze, cynamon, gałka muszkatołowa) i dżemami – Figa z Kogutem (figi, ocet jabłkowy, limonka, wanilia, kardamon), a także set koktajli pod nazwami: Kręć Kitą, Barmani do Wzięcia, i ponczów. Trzeźwe i zdrowe koguty mogą skosztować świeżo wyciskanych soków lub delektować się kawą przyrządzaną przez Ewelinę Kozłowską, również w wersjach alternatywnych (o dripie, chemexie, aeropresie i syfonie pisaliśmy w ostatnim KUKBUK-u), przygotowanych na ziarnach z Kofi Brand. W Kicie będzie można zjeść gofry z teryną z koguta, słodkie rożki z jagnięcym curry, a na deser zamówić rurki z kremem cynamonowym. Autorem koncepcji przekąsek jest Piotr Bruś-Klepacki, stały współpracownik KUKBUK-a. Od poniedziałku 24 marca, od godziny 8 w ofercie będą też śniadania.

 

Wpadajcie do Kity i szukajcie KUKBUK-a. Również w zmieniającym się co dwa miesiące menu. Już teraz znajdziecie w nim Artemisia Cup, drink, który Adam i Jakub prezentowali na naszych łamach.

Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
Kita Koguta kukbuk
© KUKBUK 2017