Jazz Club Fantom - KUKBUK

Jazz Club Fantom

To miejsce z gatunku tych wywołujących skrajne reakcje: albo się je kocha, albo się go nienawidzi. Nawet jeśli na początku hipsterski klimat rodem z enerdowskiego mieszkania z lat 80. (nie wspominając o ciemnościach) budzi estetyczny szok, kuchnia wynagradza wszystko – smakiem i ceną.

Jazz Club Fantom

pl. Karin Stanek 1
Bytom

godz. otwarcia: pon.-czw., niedz. 12.00-0.00, pt.-sob. 12.00-02.00

przejdź do dużej mapy
jazz_club_fantom kukbuk
food_patrol kukbuk
jazz_club_fantom kukbuk
jazz_club_fantom kukbuk
jazz_club_fantom kukbuk
jazz_club_fantom kukbuk

Jednym zdaniem, to połączenie kuchni śląskiej, myśliwskiej, polskiej i… włoskiej w postaci prawdziwej pizzy i makaronów. Autorem menu w Fantomie jest Przemek Błaszczyk, właściciel chorzowskiego bistro Mañana, zdobywca drugiego miejsca w programie „Top Chef”.
Wśród ścian z obdartą tapetą, pod głowami jeleni i łosia, przy stole z blatem z meblościanki spróbowaliśmy ziemniaków z tradycyjnym śląskim krupniokiem (czyli kaszanką) smażonym z cebulą i majerankiem (6 zł, to w sumie dwa ziemniaki plus sałatka), polędwicy z dorsza atlantyckiego z cytrynowym purée ziemniaczanym, mieszanymi sałatami i sosem tatarskim
(25 zł) oraz oczywiście pizzy Quattro Formaggi (23 zł). Kusiły jeszcze gulasz z dziczyzny duszony w czerwonym winie (27 zł) i krupniok w cieście piwno-majerankowym (14 zł). Serwuje się tu też małe dania (od 7 zł), bagietki, burgery (w tym z krupniokiem), zapiekanki i sałatki. Można tu zjeść dwudaniowy lunch za 12 zł.
Klub powrócił na gastronomiczną mapę Bytomia w 2013 roku, po dwóch latach przerwy, i od razu stał się jednym z najciekawszych miejsc w całej aglomeracji śląskiej. Można tu spotkać zarówno rodziny z dziećmi, emerytów, jak i hipsterów w dresach. Takie rzeczy tylko w Bytomiu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: