Istne lody rzemieślnicze - KUKBUK

Istne lody rzemieślnicze

Istne, czyli po śląsku prawdziwe. Bez chemii i polepszaczy. Takie są lody serwowane w pierwszej katowickiej manufakturze lodów.

Tekst, zdjęcia: Kasia Siewko

Istne Lody Rzemieślnicze

Mariacka Tylna 7
Katowice

godziny otwarcia: pon.: 14-21, wt.-pt.: 12-21, sob.-niedz.: 11-21

przejdź do dużej mapy
Istne lody rzemieslnicze kukbuk

Katowice przeżyły już boom na burgery, zapiekanki i pączki. Lodów rzemieślniczych brakowało aż do 14 maja tego roku, kiedy to przy ulicy Mariackiej Tylnej ruszyły Istne Lody Rzemieślnicze. Można je znaleźć również w restauracji Petit na ulicy Wojewódzkiej, gdzie są podawane w postaci deserów lodowych.

Każdego dnia serwuje się pięć smaków. W stałym repertuarze są truskawka, śmietanka i snikers. Pozostała oferta zmienia się z dnia na dzień. Porcja lodów (50 gramów) kosztuje 3,50 zł. W przypadku smaków wyjątkowych (jak na przykład masło z pestek dyni z wiórkami kokosowymi) cena wzrasta do 5 zł za porcję. Istne Lody Rzemieślnicze są miejscem przyjaznym dzieciom. Najmłodsi mogą tu pisać kredą po ścianach, a maluchy w wieku do trzech lat otrzymują porcję gratis. Można też zabrać lody na wynos w termosach: półkilogramowym (27 zł) lub kilogramowym (49 zł).

Istne lody rzemieslnicze kukbuk

Bazą standardowych lodów mlecznych są mleko, śmietanka i cukier. Poza sorbetami – w codziennej ofercie jest przynajmniej jeden – w każdy piątek pojawia się opcja wegańska na bazie mleka migdałowego.


Do wyboru są trzy wafelki, w tym bezglutenowy i czarny, z dodatkiem węgla.


 

Jednym z dotychczasowych hitów okazał się snikers, którego głównym składnikiem wcale nie są batoniki o podobnej nazwie, ale własnoręcznie kręcone przez właścicieli masło orzechowe. Spróbowaliśmy także wegańskiego BANG O!, czyli duetu banan – mango. Wrażenie zrobiły na nas również lody pistacjowe i odświeżający sorbet Hyćka – z kwiatu czarnego bzu.

 

Jagoda i Marcin planują wprowadzać coraz to nowsze, odważniejsze smaki. Pojawi się między innymi wytrawna róża, sorbet z syropu z pędów sosny, palone masło, pomidor z oregano czy lody z konfitury z czerwonej cebuli. Będzie także smak inspirowany kultową kanapką Elvisa Presleya, czyli masło orzechowe połączone z bananem.

© KUKBUK 2017