Gofiarnia - KUKBUK

Gofiarnia

Gofiarnię mijaliśmy wiele razy, rozkoszując się słodkim zapachem rozchodzącym się wokół lokalu. Czekaliśmy jednak na jakąś okazję, żeby wreszcie się skusić.

Gofiarnia

ul. Puławska 11, wejście od Goworka
Warszawa

godz. otwarcia:

pon.-niedz. 11:00-21:00

przejdź do dużej mapy
Gofiarnia kukbuk recenzja

Początek weekendu okazuje się wystarczającym pretekstem. Witają nas przemili właściciele, którzy zajmują się obsługą. Cierpliwie znoszą nasze niezdecydowanie, które uważamy za uzasadnione. Do wyboru mamy bowiem trzy rodzaje ciasta: waniliowe, piernikowe oraz razowe z dodatkiem mąki żytniej. To dopiero zapowiedź kłopotów – musimy jeszcze zdecydować się na jakieś dodatki, a tych jest niemało! Na słodko: mascarpone, korzenna śliwka i migdały, krem czekoladowy, karmel i fistaszki, banan z karmelem, na słono: melon, szynka dojrzewająca i ser lazur, bekon z syropem klonowym. Z pomocą właścicieli udaje nam się wreszcie wybrać wymarzonego gofra – z serem kozim, rukolą i orzechami włoskimi oraz wariant z łososiem, jogurtem bałkańskim i kaparami. Do tego zamawiamy coś do picia z szerokiej gamy popularnych, hipsterskich napojów butelkowanych.

 

Gofry są smażone dopiero po złożeniu zamówienia, więc dostajemy je jeszcze gorące. Razowe ciasto jest zaskakująco delikatne i odpowiednio chrupiące, a w każdym kęsie trafiamy na orzecha lub kapara. Porcje są sycące, po zjedzeniu zastanawiamy się, czy w ogóle zmieścimy dzisiaj obiad. Decyzja zapada, kiedy przychodzi nam skosztować propozycji słodkich – tutejszy karmel jest fantastyczny, podobnie jak powidła śliwkowe. Krem czekoladowy to dobry przykład wyważonej słodyczy. Zjadamy wszystko, co do okruszka.

 

Z obiadu nici, ale do końca dnia jesteśmy bardzo, bardzo zadowoleni. I nie możemy się doczekać kolejnej okazji, przed nami kilka intrygujących kombinacji do spróbowania.

Gofiarnia kukbuk recenzja
Gofiarnia kukbuk recenzja
Gofiarnia kukbuk recenzja
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: