Gescheft – spoko jedzonko i spoko ludzie - KUKBUK

Gescheft – spoko jedzonko i spoko ludzie

Szwarc, mydło i powidło, czyli ramen, śledź i bibimbap.

Tekst: Basia Starecka
Zdjęcia: materiały promocyjne

Gescheft

Żydowska 28
Poznań

przejdź do dużej mapy
kukbuk gescheft 1

Gescheft przy Żydowskiej? Obstawialiśmy, że w Poznaniu otworzyło się miejsce z kuchnią żydowską. Tymczasem drugi lokal właścicieli restauracji Pod Nosem to po prostu „spoko miejscówka, spoko jedzonko, spoko klimat i spoko ludzie” – tak przynajmniej założyciele opisują go na Facebooku.

W krótkiej karcie na upartego można znaleźć inspiracje kuchnią Żydów aszkenazyjskich, jak również z Bliskiego Wschodu. Jest bowiem śledź z chałką (12 zł) czy duża, kolorowa i sycąca jerozolimska micha (23 zł), czyli bulgur z buraczanym falafelem, cukinią, selerem, ze świeżą kolendrą i miętą.

I to tyle – resztę menu wypełnia „spoko jedzonko”, które aktualnie ma posmak Azji. W Geschefcie podawane jest jedno z najpopularniejszych dziś dań koreańskiego street foodu, czyli bibimbap (z wieprzowiną lub z tofu, 35 zł), są też kluski z warzywami i boczkiem w koreańskiej ostrej paście gochujang (29 zł) oraz ramen na bulionie z kombu (25 zł). Barwną reprezentację kuchni świata w menu zamyka zupa meksykańska z awokado (13 zł).

kukbuk gescheft 2
kukbuk gescheft 2

Jesienią w karcie ma się pojawić czulent; na razie najlepiej sprzedaje się wołowina z ziemniakami, ratatouille i pieczywem (32 zł). W ciągu dnia można wpadać na lunche, a wieczorami na drinki i piwa, również rzemieślnicze.

Właściciele, architekt i biotechnolog, wychodzą z założenia, że ma być po prostu smacznie, bezpretensjonalnie i na luzie. Takie jest też wnętrze, które sami dopracowywali. Jest przytulnie i kameralnie, choć nie brakuje zimnych i industrialnych elementów – ale nawet główny motyw we wnętrzu, czyli starzona blacha, którą wyłożono ścianę, ma rdzawy i ciepły odcień. Od niedawna przy restauracji działa ogródek powiększający przestrzeń o kolejne 30 miejsc. Panowie planują uprawiać w nim zioła i warzywa potrzebne w kuchni – na razie kwitnie tu głównie życie towarzyskie.

© KUKBUK 2017