Fenicja - najlepszy kebab na Ursynowie - KUKBUK

Fenicja – najlepszy kebab na Ursynowie

W inspirowanym kuchnią libańską menu Fenicji można jednak znaleźć bardziej wysublimowane propozycje.

Tekst i zdjęcia: Basia Starecka

Restauracja Libańska Fenicja

ul. Dereniowa 12
Warszawa

otwarte: 24 h

 

ul. Świętokrzyska 32 vis à vis PKiN
pn.-sob., 10-24
niedz., 12-24

ul. Francuska 31
latem: kwiecień-listopad: 24 h
zimą: grudzień-marzec: 10-23
ul. Francuska 41
otwarte: 24 h

przejdź do dużej mapy
Fenicja kebab kukbuk
Fenicja kebab kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fenicja kebab kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fenicja kebab kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Co ziomki zrobiłyby bez starej, poczciwej, obficie karmiącej Fenicji? Z pewnością jadłyby pierogi z barku naprzeciwko. Dziś Fenicja to legenda, która doczekała się paru filii w stolicy.

Nie ma lepszego patentu na gastrofazę od kebaba. Tym głodem piekielnym, jak również poimprezowym stanem balujących krajanów można chyba tłumaczyć fenomen popularności tego orientalnego przysmaku w naszej ojczyźnie. Wypełnia szczelnie spragnione kiszki, dodaje animuszu aromatem, wybudza zaspany umysł ostrymi przyprawami.

 

W inspirowanym kuchnią libańską menu Fenicji można jednak znaleźć bardziej wysublimowane propozycje. Nam zdarza się wpadać najczęściej na grillowany, rozpływający się w ustach serek halloumi w picie (14 zł). Lubimy też świeże i miękkie, nieprzypominające twardych pocisków ciecierzycy znanych z innych przybytków falafle w picie (10-14 zł w zależności od wielkości), humus (12 zł), dolmę, czyli liście winogron nadziewane ryżem (12 zł), czy baba ghanoush, pastę z pieczonego bakłażana podawaną z ciepłą pitą (12 zł). Po takim posiłku można iść na kolejną imprezę. A przynajmniej pobiegać.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: