Fajnie Miejsce - KUKBUK

Fajnie Miejsce

Miejscowość znana głównie z radiowego słuchowiska w Pierwszym Programie Polskiego Radia. Okazuje się, że istnieje naprawdę. A do tego ma Fajne Miejsce.

Fajne Miejsce

Tłokowo 72
11-320 Jeziorany

przejdź do dużej mapy
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk
fajne miejsce kukbuk

Agroturystyka przycupnęła nieopodal małych, urokliwych Jezioran położonych w powiecie olsztyńskim. Z okien białego domu rozpościera się widok na taflę jeziora i sznur topoli. Wnętrza domu są jeszcze piękniejsze. Zaprojektowali je sami właściciele, Artur i Tomek, absolwenci łódzkiej ASP, którzy swoje dotychczasowe zawodowe życie poświęcili projektowaniu ubrań. Z własną modową marką objechali cały świat, by dojść w końcu do wniosku, że najbardziej podobają im się Jeziorany, rodzinna miejscowość Artura.

 

Pokoje zaprojektowali tak, by każdy z gości miał osobne wejście i poczucie intymności. W rezultacie powstały cztery oddzielne studia – każde z tarasem, aneksem kuchennym i łazienką. Wnętrza różnią się od siebie nieco, ale łączy je malarskie i romantyczne podejście do kolorów, użycie zapomnianego patchworku na kapach i poduszkach oraz rustykalne znaleziska, jak stare witrażowe okienka pomiędzy kuchnią a łazienką. Do pokoju można zamówić śniadanie. O umówionej godzinie pojawi się na tarasie, spakowane w wiklinowy koszyk z wystającym emaliowanym dzbanuszkiem z gorącą kawą. Artur i Tomek gotują z wprawą i ze smakiem, korzystają z przydomowego, ekologicznego ogródka, do czego namawiają też swoich gości. Do Fajnego Miejsca wpada zaprzyjaźniona Ewa Pe, autorka bloga z wegańskimi przepisami, i gotuje obiady. Jej roślinne dania zachwycają fantazją i rzadko widywanymi w kuchni składnikami z pól i łąk. Próbkę jej talentu możecie znaleźć w wakacyjnym wydaniu KUKBUK-a (nr 10). Ewa specjalnie dla nas przygotowała wegańską ucztę z „Jadalnych bukietów”(str. 130) – wegańskie praliny z chabrami, tagliatelle z marchewek i kwiatów nasturcji, duszone pomidory z kwiatami cukinii, cebulki zapiekane z musem rabarbarowym i kwiatami róży, chłodnik z jarmużem. W tym samym numerze KUKBUK-a, a także niedaleko Jezioran, bo w Zerbuniu, znajdziecie kozie serki w przepięknych kwiatowych aranżacjach. To sztuka sera Oleny i Kamila – możecie ich odwiedzić i nabyć najnowsze, serowe eksperymenty. Polecamy wam oczywiście świeże, słynne już kwiatowe twarożki, ale także ser o naturze zbliżonej do halloumi i pięknej nazwie – Smażyciel!

 

Ewie, Olenie, Kamilowi, Arturowi, Tomkowi dziękujemy nie tylko za wspólną pracę przy sesjach, lecz także za odkrycie pięknej przyrody, inspirujące rozmowy i serdeczne przyjęcie!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: