Dziczyzna w Aleglorii - recenzja - KUKBUK

Dziczyzna w Aleglorii – recenzja

Soczysty comber z jelenia, schab z dzika i carpaccio z sarny – nie ma jesieni bez apetycznej dziczyzny.

AleGloria

pl. Trzech Krzyży 3
Warszawa

godziny otwarcia:

pon.-sob.: 12-23;

niedz.: 12-22

przejdź do dużej mapy
alegloria dziczyzna kukbuk

Wraz z nadejściem chłodów nasze apetyty rosną, a smaki trochę się zmieniają. Zamiast świeżych warzyw i lekkich sałatek chcemy pokrzepić się warzywami korzeniowymi, rozgrzać korzennymi przyprawami i nasycić porządnym kawałkiem mięsa. Tym bardziej więc byliśmy ciekawi, jak smakują nowe propozycje w karcie restauracji AleGloria, znanej z promowania tradycyjnej kuchni polskiej w najlepszym wydaniu. Przez całe wieki na polskich stołach dziczyzna pojawiała się właśnie jesienią, wraz z początkiem sezonu na polowania. Dziś nie jest już tak powszechna, dlatego tym chętniej wybraliśmy się sprawdzić, jak w AleGlorii smakuje jesień.

alegloria dziczyzna kukbuk

Zaczynamy od tatara z jelenia, podanego z marynowanymi borowikami, przepiórczym jajkiem i francuską musztardą (58 zł). Mięso jest dobrze posiekane, a dodatki zaostrzają jego smak. Tatara zagryzamy domowym ciemnym chlebem z masłem, które kelner ubił na naszych oczach. To wyjątkowa przystawka na najwyższym poziomie. Carpaccio z sarny na kisielu żurawinowym (60 zł) nie ustępuje tatarowi – jest delikatne i pięknie wygląda na lśniącym, kwaskowatym sosie. Zupy dobrze nas rozgrzewają. Krem z dyni piżmowej z pomarańczą i mlekiem kokosowym (26 zł) jest podany z chrupiącymi placuszkami z serem gruyère, a aromatyczny i pełen umami krem z bażanta (34 zł) chrupie chrustem z wędzonej kaczki. Nie jesteśmy w stanie oprzeć się daniom głównym – schab z dzika w liściu botwiny z kaszą perłową z grzybami i faszerowanym burakiem (64 zł) uwodzi miękką konsystencją i dodatkami, ale comber z jelenia podany na maślanym purée z dyni, z duszonymi podgrzybkami i pieczonymi burakami (92 zł) smakuje nam najbardziej – mięso jest delikatne, a grzyby jędrne i intensywne w smaku – chętnie zjedlibyśmy ich cały talerz! Deser jest ukoronowaniem tej jesiennej uczty – śliwki z kruszonką i lodami czekoladowymi (24 zł) są odpowiednio słodkie i aromatyczne.

alegloria dziczyzna kukbuk
alegloria kukbuk

Do ALeGlorii warto wpaść na kolację nie tylko w gronie najbliższych. Z chęcią zabralibyśmy tu zagranicznych znajomych, żeby pokazać im wyrazistość i szlachetność tradycyjnej polskiej kuchni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: