Deseo - KUKBUK

Deseo

Pracownia i cukiernia Deseo przy ulicy Angorskiej, choć otworzyła się niedawno, ma już grono wiernych wielbicieli.

Tekst, zdjęcia: Tomek Zielke

Deseo

Angorska 27, Nowy Świat 28
Warszawa

ul. Angorska 27

godziny otwarcia: pon.-niedz.:10-20

 

ul. Nowy Świat 28

godziny otwarcia: pon.-niedz.:10-21

przejdź do dużej mapy
deseo kukbuk
deseo kukbuk

Odbywają oni długie wycieczki tylko po to, żeby zaopatrzyć się w ulubione desery Szarlo czy Herbo.

 

Apetyt na sukces właścicieli równa się co najmniej… apetytowi klientów na ich słodkie cudeńka. A jest o co i z kim konkurować, w końcu warszawska scena cukiernicza ma się coraz lepiej, wystarczy wspomnieć Odette, Lukullusa czy Czekoladowego. Nie wiemy, czy można mówić o rewolucji, ale polska gastronomia, która w klasycznej, wytrawnej odmianie jest już ustabilizowana, zaczyna w końcu odkrywać swoją słodką stronę i zwracać się ku niej z wielkim szacunkiem.

 

Za receptury i wykonanie deserów w Deseo odpowiedzialni są Piotr Chylarecki, były cukiernik Odette, oraz jego zastępca Dawid Makurat, do niedawna pastry chef w restauracji Salto Martina Gimeneza Castro. Podjadając słodkości, możemy podglądać mistrza i jego zespół przy pracy, bo pracownię od cukierni przy ulicy Angorskiej odgradza tylko szyba. Poza tym kluczowym rozwiązaniem surowe wnętrze z elementami betonu i drewna jest o wiele ciekawsze od drugiej cukierni Deseo przy ulicy Nowy Świat, niewiele różniącej się od mało przytulnych sieciowych kawiarni wyłożonych pleksi.

deseo kukbuk

W pracowni nie brakuje laboratoryjnych wręcz sprzętów, są tu między innymi: pakowarki próżniowe, termomiksy, zamrażarki szokowe, które od standardowych różnią się tym, że zamrażają wodę w ekspresowym tempie, nie dopuszczając do utworzenia się dużych igieł lodu, powstających w przypadku wolniejszego zamrażania (maszyn o podobnym działaniu używa się także do zamrażania ryb i mięsa, bo im mniejsze są owe lodowe kryształki, tym mniejsze szkody wyrządzone konsystencji); aerografy, za pomocą których można wytworzyć na powierzchni deserów charakterystyczną „zamszową” teksturę (zobaczycie ją choćby na lekkim, czerwonym Herbo, kryjącym w sobie kwaskowe i puszyste twarogowe nadzienie, 14 zł).

deseo kukbuk

 

Zaczynamy degustację od deseru Manki (11 zł), czyli klasycznego i efektownego duetu czekolady i dojrzałego banana. Karmon (15 zł) ujmuje stonowaną wytrawnością słonego karmelu, gorzkiej czekolady i szczypty chili. Deseo Sacher (17 zł) to wielowymiarowa, zarówno pod względem aromatów, jak i tekstur, interpretacja klasycznego wiedeńskiego tortu – krem ciągnie się jak połączenie karmelu i czekolady, bogaty spód stawia delikatny opór, a nuta anyżu nadaje czekoladowo-brzoskwiniowej całości dodatkową głębię i szlachetność.

deseo kukbuk
deseo kukbuk

Jednak największym atutem Deseo są praliny (5 zł) o doskonale cienkiej warstwie czekolady okalającej kremowe wnętrze – podobno po subtelności zewnętrza można poznać kunszt praliniarza, bo czekolada swoją krzepkością nie może tłumić delikatniejszego smaku nadzienia. Wariantów jest wiele, ale wszystkie są nam miłe (spróbujcie koniecznie turróna z pastą pistacjową lub niecodziennego połączenia kawy i bazylii), pękają z lekkim trzaskiem, rozpływają się na podniebieniu i pozostawiają tylko zadowolenie.  Mamy nadzieję, że założycielom Deseo uda się utrzymać rzemieślniczą, wysoką jakość przy wszystkich ich ambitnych planach światowej ekspansji.

 

Tekst, zdjęcia: Tomek Zielke

 

© KUKBUK 2017