Bibenda - KUKBUK

Bibenda

Już sama nazwa lokalu brzmi obiecująco, jak gdyby za drzwiami trwała wieczna impreza. I trwa, ale gastronomiczna!

Bibenda

Nowogrodzka 10
Warszawa

Godziny otwarcia:

Wt. – Sob.: 12:00 – do ostatniego gościa (kuchnia do 00:00)
Niedz.: 11:00 – 00:00

przejdź do dużej mapy
Bibenda kukbuk

Chłopaki z Bibendy, Beniamin Bielecki i Zbyszek Gawron, to kuzyni, którzy z miłości do gotowania kilka lat temu założyli firmę cateringową Ma Noże i Może (i przygotowali dla nas zeszłego lata steki, margaritę i napój hibiskusowy), a w lutym tego roku otworzyli wreszcie własną restaurację. Karta zmienia się co kilka tygodni i jest pełna sezonowych dobroci (w lipcu to kwiaty cukinii, bób, kurki), akcentów kuchni tex-mex (skrzydełka barbecue, grillowana kukurydza) i regionalnych smaków (biała kiełbasa, wątróbka, fenomenalne sery z Rancza Frontiera). Menu zawiera dania małe i duże, zachęcające do zamówienia kilku różnych przekąsek i dzielenia się ze współbiesiadnikami.

 

Co nam się podoba w Bibendzie? Stałe punkty w menu, urozmaicane ciekawymi dodatkami, bogaty wybór autorskich koktajli, a także to, że używane produkty pochodzą od najlepszych warszawskich dostawców, na przykład Gospodarstwa Rolnego Ludwika Majlerta czy specjalisty od szczęśliwego drobiu – Waldemara prowadzącego budkę przy Halach Mirowskich. Obsługa jest uprzejma i zna kartę na pamięć, a ogródek, mimo że w centrum miasta, wydaje się doskonałym miejscem na spędzenie wieczoru. Gdy pogoda nie dopisuje, czeka przestronne wnętrze z piękną, drewnianą podłogą i długim, wijącym się zakolami barem.

 

Zaczynamy od kwiatów cukinii faszerowanych bazyliowo-miętowym kozim serem (21 zł), ładnie podanych i sycących. Świeża mięta nadaje potrawie lekkość. Kurki i jarmuż z pieczonym czosnkiem i śmietaną (19 zł), mimo braku wspomnianej w karcie focacci, również nam smakują – jarmuż pojawia się w Bibendzie regularnie i zawsze w ciekawym wydaniu. Biała kiełbasa z soczewicą i musztardą dijon, w tym miesiącu podawana z cukinią i marynowaną cebulą (14 zł), to nasz bibendowy rytuał. Za każdym razem próbujemy jej nowej odsłony.

 

Koncentrując się na przystawkach, rzadko kiedy docieramy do tej części karty, w której figurują dania zwane przez właścicieli „dużymi”: kofta, długo pieczony boczek czy kiełbaski merguez. W końcu i na nie przyjdzie czas, bo do Bibendy na imprezę chce się wracać.

 

 

 

Więcej o zdrowych i ciekawych posiłkach w tym miejscu czytaj na portalu Hello Zdrowie.

Bibenda kukbuk
Bibenda kukbuk
Bibenda kukbuk
Bibenda kukbuk
© KUKBUK 2017