Best Seler - KUKBUK

Best Seler

Trudno stwierdzić, czy moda na weganizm jest chwilowa, czy trwale zmieni nawyki żywieniowe Polaków. Pewne jest natomiast, że nowych miejsc serwujących dania roślinne jest coraz więcej.

Best Seler

ul. Waryńskiego 9
Warszawa

godziny otwarcia: pon.-niedz. 11:00-23:00

przejdź do dużej mapy
Best Seler kukbuk
Best Seler kukbuk
Best Seler kukbuk
Best Seler kukbuk
Best Seler kukbuk

W opozycji do mody na bułki z kotletem powstają wegańskie burgerownie. Zapewne wszyscy warszawiacy znają bar na Hożej – Krowarzywa – serwujący kanapki z jaglanexem i cieciorexem. Do bezmięsnej diety przekonał już wielu sceptyków – działa od półtora roku i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Czy jego sukces powtórzy Best Seler przy ulicy Waryńskiego?

 

Lokal jest niewielki, ma wystrój z recyklingu, krzesła i stoliki są wymieszane z europaletami i zgrzebnymi skrzynkami. Prosto, ale kolorowo i dość przytulnie. Wybór dań w menu jest nieduży, co akurat może się okazać zaletą, gwarancją zawsze świeżego produktu.

 

Zamawiamy zupę z dyni z imbirem i grzankami, burgera z buraków z sosem chrzanowym w bułce ryżowej i tofu w pełnoziarnistej. Zupa nie zaskakuje, jednak nie ma się do czego przyczepić. Burger z buraków okazuje się podobnie mdły, nawet sos chrzanowy jest bardzo łagodny – mimo połączenia ze smaczną, słodkawą bułką całość przynudza monotonią. Burger z tofu ma bardziej wyrazisty smak.

 

Kuchnia wegańska nie musi być skomplikowana, doskonale broni się subtelnością smaków. Jednak powinna towarzyszyć jej zabawa i odwaga w komponowaniu, bo inaczej smakuje tak jak w Best Selerze. Po prostu poprawnie.

 

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: