Bekef - KUKBUK

Bekef

BeKeF po hebrajsku oznacza zabawę, a nawet frajdę. Lokal na ul. Hożej dostarcza właśnie takiej wewnętrznej radochy.

BeKeF

Hoża 40
Warszawa

przejdź do dużej mapy
bekef kukbuk

BeKeF to bardziej bar niż restauracja, ale za to najwyższej jakości. Zjemy w nim koszernie, a w piątek tylko do 15, jako że przestrzega się tu także zasad szabatu. W środku i na zewnątrz rozmieszczono po cztery stoliki. Obsługa jest sprawna, liczna, jak na tak małą liczbę gości i pomocna, choć nie obyło się bez małych nieporozumień w kwestii przypisania zamówienia do osoby. To jednak drobnostki, nie przysłaniające całościowego dobrego wrażenia z BeKeFu.
Warto zauważyć, że właścicielem i szefem kuchni jest pan Maimon Ben Ezra, rodowity Izraelczyk, zawsze uśmiechnięty i przyjaźnie nastawiony do swoich gości. Żartuje, dopytuje, jak smakują przekąski i czy wszystko gra. Jego obecność nie jest napastliwa czy uciążliwa, wręcz przeciwnie: pozwala na doświadczenie domowej atmosfery stworzonego przez niego miejsca.
Oferta baru jest bogata. Począwszy od szakszuki, poprzez hamszukę (ciekawe połączenie szakszuki z humusem), skończywszy na shawarmie. Wegetarianie i weganie znajdą coś dla siebie, czemu sprzyja szeroki wybór sałatek i różnych dań z falafelem.
Spróbowaliśmy humusu z falafelem z dodatkami w postaci sałatki i sosu (16 zł). Humus miał wyraźny cytrynowy i sezamowy smak, pikanterii dodawała mu odrobina sproszkowanej papryki. Kremowa konsystencja, przypominająca raczej kanapkowe smarowidło, odróżnia humus z BeKeFu od cięższej i bardziej zawiesistej wersji libańskiej. Nie jest on jednak na tyle lekki, by przemakała nim dodana do zestawu pita. Falafel natomiast ma mocny smak ciecierzycy, sezamu i pietruszki. Po kilku kęsach ciemnej pity z tymi dodatkami rzeczywiście odczuwamy radość. Polecamy osobom rozmiłowanym w izraelskich smakach, a także tym, którzy chcą dopiero je poznawać.

 

 

Więcej o zdrowych i ciekawych posiłkach w tym miejscu czytaj na portalu Hello Zdrowie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: