Bar Vega - KUKBUK

Bar Vega

Bar Vega na wrocławskim rynku to instytucja: od kiedy pamiętam – a konkretnie od 1987 roku – serwują tam kuchnię wegetariańską: do niedawna w wydaniu à la bar mleczny.

Bar Vega

Rynek 27A
Wrocław

Godziny otwarcia:

pon. – czw.: 08:00 – 19:00
piąt.: 08:00 – 21:00
sob.: 09:00 – 21:00
niedz.: 09:00 – 19:00

przejdź do dużej mapy
bar vega kukbuk

Od 2013 roku Vega podaje wyłącznie kuchnię wegańską, czyli roślinną, pozbawioną produktów odzwierzęcych, a lokal, którego pistacjowe ściany i barowe stołki straszyły przez ostatnia dekadę, przeszedł gruntowną przemianę. To wyjątkowo udana transformacja – z dość siermiężnego wnętrza z nieprzesadnie uprzejmą obsługą wydającą obowiązkową surówkę z tartej marchewki do przyjemnego, a nawet przytulnego lokalu, gdzie zjemy dania ze świeżych warzyw i owoców, kasz, ziół, orzechów i nasion, przygotowane od zera danego dnia. W karcie po zmianach znalazły się także dania bezglutenowe czy te przygotowane z myślą o cukrzykach, a także urocze wariacje na temat kuchni świata: chili sin carne (czyli bez mięsa), za to z relishem z awokado, brązowym ryżem i bezglutenowymi nachosami własnego wyrobu, shakshuka bez jajek, ale z tofu czy też pierogi ruskie z nadzieniem z tego samego wegańskiego „serka” (10 zł). Prowadzący Vegę angażują się w działalność na rzecz zwierząt, mile widziani będą tam więc także wasi czworonożni towarzysze.

 

Przykładowe menu:

– zupa: marokańska harira z soczewicy, daktyli i pomidorów – odżywczo i słodko!

– na drugie: falafele w chlebku naan z zaatarem, humusem z wędzoną papryką, pieczonym burakiem, surowym ogórkiem i ostrym sosem tahinowo-ogórkowym (14 zł) – bo to dużo świeżych warzyw, czyli witamin, naraz – a do tego smaczne i pożywne dodatki białkowe,

– deser: tort karobowy – bo karob, czyli inaczej szarańczyn strączkowy, to superalternatywa dla kakao: znacznie mniej kaloryczna i pozbawiona kofeiny, a naturalnie słodka w smaku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: