Alchemia od kuchni - KUKBUK

Alchemia od kuchni

Przy kultowym krakowskim barze na Kazimierzu działa całkiem światowa kuchnia.

Tekst i zdjęcia: Basia Starecka

Alchemia od Kuchni

ul. Estery 5
Kraków

godz. otwarcia: pon.-czw. 08:00-23:00, pt.-sob. 08:00-00:00, niedz. 08:00-23:00

przejdź do dużej mapy
Alchemia krakow kukbuk
Alchemia krakow kukbuk
Alchemia krakow kukbuk
Alchemia krakow kukbuk

Do kultowego krakowskiego baru na Kazimierzu wprowadziła się gotująca siostra. Bywała tu i tam, po świecie ją nosiło, a jej podróże mają odzwierciedlenie w karcie – jest międzynarodowo. Przy stylóweczce starszego brata – chłodnej i ponurej scenerii średniowiecznego zamczyska – Alchemia od Kuchni prezentuje się zaskakująco świeżo i elegancko. Ciekawe logo, modne białe kafelki, grube, drewniane blaty stołów – wnętrze widoczne przez okna z ulicy Estery zachęca do odwiedzin. Kiedy już się rozsiądziecie, koniecznie zamówcie Momofuku z wieprzowiną (18 zł), wariację na temat legendarnej przekąski Davida Changa. To małe, smakowite cacuszko nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze kondensuje najbardziej pociągające smaki orientu. Ale kuchnia poradzi sobie doskonale również z brytyjskim ulicznym, zdawać by się mogło, banałem – fish & chips (18 zł). Dorsz jest ledwo muśnięty smażeniem, nie zdążył opić się tłuszczu, dlatego też skórkę ma przyjemnie chrupiącą i niezalegającą w żołądku. Podobnej przyjemności zaznały kalmary w cieście piwnym (21 zł), idealne do… piwa, naturalnie! Nieznudzonym jeszcze formą burgera polecamy ten z serem halloumi (25 zł), sycący i intrygujący w smaku. Ponadto w menu znajdziecie między innymi sałatkę z marynowaną dynią (25 zł), dorsza z chorizo (32 zł), rib eye (44 zł), cytrynowe risotto (32 zł), a także garść ciekawych przekąsek – domowego gravlaxa (17 zł), mule (17 zł) i ucztę na parę rąk, czyli zestaw arabskich smakołyków mezze (30 zł).

 

Przy tak udanej karcie nie trzeba się ruszać z Kazimierza, by zwiedzić świat od kuchni i nasycić głód wrażeń. Również w późnowieczornych okolicznościach.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: