Przewodnik: dzień w San Francisco - KUKBUK

Przewodnik: dzień w San Francisco

Od rana do wieczora, od śniadania po kolację, co zjeść i gdzie?

Tekst i zdjęcia: Krystyna Roszak


San Francisco

przejdź do dużej mapy
GOLDEN GATE Frisco KUKBUK

TROUBLE COFFEE, 4033 Judah St

Macie jeden dzień w najbardziej intelektualnym, rozwibrowanym kulinarnie mieście Stanów Zjednoczonych? Zacznijcie go wcześnie! Już o siódmej rano możecie zajrzeć do lokalu położonego prawie nad oceanem, u zbiegu wietrznej Great Highway i Judah Street.

Od wczesnego ranka kręcą się tu rozczochrani surferzy i zaspani Kalifornijczycy spieszący do biur lub na poranne sesje jogi.

Do Trouble zaglądają zarówno wytatuowani artyści, jak i eleganccy biznesmeni. Przy barze jest zaledwie kilka miejsc, bo kawiarnia to typowy „hole in the wall”; wiele osób zamawia napoje na wynos, niektórzy stoją na zewnątrz. Przyczyna jest prosta: znakomita kawa. Ale nie tylko!

Naszym faworytem jest gorący napój lawendowy ze spienionym mlekiem, rozgrzewający umysł i ciało (the girlfriend, 4 $), hitem publiczności zaś są szoty z grejpfruta (2 $).

Atmosfera jest swobodna i nieco hipsterska, światło ciepłe, wystrój niebanalny, ale nie przesadzony. W Trouble Cafe można skosztować schłodzonego świeżego kokosa (5 $) i smakowitych, grubych na cal, mięsistych tostów cynamonowych „trzeciej fali” (9 $). Jeśli będziecie mieć szczęście, spotkacie tam ich pomysłodawczynię – Giuliettę Carrelli, córkę włoskich imigrantów, osobowość o nieprawdopodobnym stylu (tak, wytatuowała sobie piegi) i fascynującej historii. Ale i pod jej nieobecność można poczuć, że za tą kawiarnią stoi nieprzeciętne serce, doskonałe wyczucie najprostszych ludzkich potrzeb i socjologiczna chęć zmieniania świata. Na lepsze.

TROUBLE KUKBUK San Francisco

OTHER AVENUES GROCERY COOPERATIVE, 3930 Judah St

Kilka kroków dalej warto zrobić zakupy. Znajdziemy tu wszystko, czego potrzebują obecnie mieszkańcy San Francisco – od organicznej brukselki po wegańskie kosmetyki i kefir z koziego mleka, a także skarpetki z bawełny fair trade, naturalne suplementy i niezłą literaturę.

OTHER AVENUES2 San Francisco KUKBUK

SEED + SALT, 2240 Chestnut Street

Chestnut Street to ulica biegnąca od turystyczno-pamiątkowego Fisherman’s Wharf (uff!) aż do południowego krańca Golden Gate. Tu rozciąga się Marina District, elegancka, przyjazna, bardzo smakowita.

Meksykańskie bary z tacos i kuszące kawiarnie, a wokół architektura art noveau – tak, Chestnut to ulica warta spaceru lub przejażdżki trolejbusem.

Hej, czy to nie pora na lunch? Nie przegapcie Seed + Salt zajmującego przestronny, jasny lokal z charakterystycznym drzewem ubranym w dziergany sweter. Jest bardzo modnie, minimalistycznie, stylowo. Ta knajpka to kwintesencja kuchni czystej, wolnej od wszelkich alergenów i składników o wątpliwych korzyściach zdrowotnych, takich jak tłuszcze trans i GMO. Wszystkie produkty pochodzą od lokalnych dostawców, są organiczne i świeże, a całe menu, wraz z deserami, jest stuprocentowo wegańskie i bezglutenowe.

SEED AND SALT San Francisco KUKBUK

Przyjdźcie głodni. Koniecznie spróbujcie grzanki z awokado i chimichurri na chlebie z nasion i orzechów (4,50 $) albo kanapki BLT z „bekonem” z bakłażana, zieleniną, pomidorami i ostrym sosem (13 $). Są tu też twórcze, niebanalne sałatki (12-13 $), zestawy śniadaniowe serwowane już od siódmej rano (7-8 $), a nade wszystko genialne desery: brownie (5 $), skomponowane z daktyli i domowej nutelli, powala kremową konsystencją i smakiem wytrawnej czekolady.

Nie ma tu miejsca na nudę czy przewidywalność. W Seed + Salt stawia się na etyczne zasady, orzechy, dobre tłuszcze, piękną prezentację dań, uśmiech i oczywiście biodegradowalne naczynia. Wszystkie dania są wyraziste, pełne smaku i tekstury, zupełnie pozbawione niepokojącej reguły, że co zdrowe, to albo nudne, albo brzydkie, albo niesmaczne. Tu jest po prostu doskonale.

SEED AND SALT KUKBUK San Francisco
SEED AND SALT KUKBUK_ San Francisco

HUMPHRY SLOCOMBE ICE CREAM, Ferry Building Marketplace

Po zdrowym śniadaniu czy lunchu pora na mały grzech. Jedziemy do Embarcadero, do Ferry Building. Warto przejść się dookoła, odetchnąć chłodną bryzą, zrobić kilka ujęć z gigantycznym mostem Bay w tle. Sam terminal, spektakularny budynek z 1898 roku, zaprojektowany przez Arthura P. Browna, jest dzisiaj siedzibą kulinarnej mekki Kalifornii. Trzy razy w tygodniu odbywa się tu Farmer’s Market. Z pewnością można by napisać o nim książkę: mnogość doskonałych produktów, restauracji, win, kawy, ceramiki, literatury i rękodzieła przyprawia o zawrót głowy i żołądka.

Kto ceni najwyższą jakość mięsa, ryb i owoców morza (ostrygi!), powinien przyjść tu na zakupy. Nas zachwycił też wybór grzybów i miodów, pachnących świeżością wypieków, organicznych czekolad. Farmer’s Market to nie miejsce dla tych, którzy oszczędzają każdy grosz: tak, jest drogo. Czy nie warto jednak czasem wydać więcej na produkty warte swojej ceny?

Tu, w jasnej dziewiętnastowiecznej hali, możemy zjeść lody od Humphry Slocombe, marki stworzonej przez szefa Jake’a Godbyego. Jej wyroby można dostać wprawdzie w sieciowych delikatesach, ale to nie to samo. Kulka to zaledwie 4 dolary, a eksplozja wrażeń warta jest dużo więcej. Twórcy smaków nie silą się na nadmierną oryginalność, ale i nie popadają w banał, mamy przeto ciekawe, ale zrozumiałe rozwiązania.

Do wyboru lody o smaku bourbona i płatków kukurydzianych, tahitańskiej wanilii, „dirty chai” z przyprawami i przytupem w postaci espresso, melona z pieprzem cayenne. Wygrywa czarny sezam, polany oliwą i przyprószony solą morską. Czysta radość.

FERRY BUILDING HUMPHRY San Francisco KUKBUK

TARTINE BAKERY, 600 Guerrero St

Mission District ożywa popołudniami, tętni zapachami i brzękiem sztućców. Spieszymy się, bo choć każdego popołudnia z pieców wyjeżdża ponad 200 bochenków, to zawsze znikają w ciągu godziny. To fenomen piekarni, która przoduje w rankingach: sławnej Tartine. Chad Robertson otworzył ją w 2002 roku i od tego czasu zdążył zostać jednym z najsławniejszych piekarzy zachodniej półkuli. No cóż, jeśli sam Michael Pollan mówi, że to najlepszy chleb, jaki jadł w życiu, nie możemy przejść obok niego obojętnie. Gnani ciekawością, ustawiamy się w długiej kolejce uśmiechniętych klientów, rozpieszczonych już samym zapachem legendarnego country loaf.

TARTINE bakery KUKBUK San Francisco
TARTINE famous bakery KUKBUK San Francisco

Bochenek (9 $) ma ciemną, apetyczną skórkę, jest ogromny, gorący i ciężki… Jeśli liczycie na to, że dotrwa do śniadania, musicie się bardzo postarać. Jest tak pyszny i pełen treści, że znika błyskawicznie, rozszarpywany palcami w towarzystwie rozgrzewającego rooibosa (5 $). Co prawda czekoladowe ciasteczko żytnie z solą morską (1,50 $) też było znakomite, ale to chleb jest bohaterem.

W piekarni dostaniemy również wspaniałe wariacje na temat klasycznego bochenka – z orzechami włoskimi, oliwkami albo kiełkami żyta.

A także fenomenalną książkę Chada (40 $), opatrzoną niebywałymi zdjęciami Erica Wolfenberga, z której możemy nauczyć się wypiekania pieczywa o tak wysokiej wilgotności, na 30-godzinnym poolishu… Są też inne książki, cukiernicze i piekarskie, wszystkie pięknie wydane. Do tego wyluzowana, barwna obsługa, totalnie nieformalne wnętrze oraz torty, ciasta i ciasteczka na zamówienie i na miejscu. Punkt obowiązkowy na mapie miasta.

TARTINE KUKBUK San Francisco
TARTINE KUKBUK San Francisco bakery

W okolicy:

DANDELION, 740 Valencia St

Czekoladownia z bogatym wyborem tabliczek z Gwatemali i Ekwadoru. Warto tu wpaść na degustację pięciu przepięknych deserów od szefa kuchni.

DANDELION KUKBUK San Francisco
DANDELION San Francisco KUKBUK

SAMOVAR TEA BAR, 411 Valencia St

Do najpiękniejszego w dzielnicy wnętrza trzeba wpaść na herbatę!

SAMOVAR TEA San Francisco KUKBUK

FOUR BARREL COFFEE, 375 Valencia St

Przy czarce palonego na miejscu espresso podziwia się galerię lego na ścianach.

FOUR BARREL San Francisco KUKBUK

ASIASF, 201 9th St

Miejsce legenda. Każdy, kto mieszka w San Francisco, albo tam był, albo o nim słyszał. AsiaSF to instytucja, nie restauracja. Założona w 1998 roku przez duet Amerykanów zafascynowanych kulturą transgender i azjatycką kuchnią, dziś nadal przyciąga tłumy, bawi, śmieszy, karmi i rozpieszcza. Nie ukrywamy – trąci myszką.

Mawia się, że nawet Las Vegas zazdrości Zatoce tego klubu: tu wszystko jest pstrokate, wulgarne, a przy tym urocze; kiczowate w najbardziej wysmakowanym znaczeniu tego słowa.

To night club i trans show, światła, kolorowe (udane!) drinki, kabaretki, obcisłości, wypukłości, całkiem smakowita kuchnia w stylu Cal-Asia (kalifornijskie wariacje na temat) i klasyki popu ostatniej dekady. Prawie każdego wieczoru o dziewiętnastej do drzwi ustawia się kolejka gości sławnego na całą Zatokę dinnershow. To połączenie transseksualnego kabaretu, go-go i trzydaniowej kolacji (39 $, bez napojów).

 

ASIA San Francisco KUKBUK
ASIA San Francisco KUKBUK

Już samo przeglądanie menu przywodzi na myśl erotyczne filmy z lat 80., oglądane potajemnie przez nastolatków z wypiekami na twarzy. Każdy drink to inna donna, a każda natapirowana, z obfitymi ustami, grzywką, odziana w lateks. Takie donny krążą też po sali, zapewniając profesjonalny i niebywale serdeczny serwis gościom każdej płci i wieku.

W menu jest kilka ciekawych propozycji: azjatycka quesadilla z wędzoną kaczką, pieprzem z Fresno i sosem z suszonych wiśni, sashimi z masłem aromatyzowanym trawą cytrynową i piklami, muszle w czerwonym curry.

Spośród dań głównych warto wybrać pacyficznego łososia w miso ze słodką sałatką z pomidorów i edamame lub – jeśli lubicie klasykę i bezpieczne smaki – przegrzebki po malezyjsku w gęstym sosie kokosowym ze słodkimi ziemniakami. Mięsożercy polubią żeberka w marynacie z miodu i tamaryndowca, podane z marynowaną marchwią i czipsami z okinawskich ziemniaków. Desery nie są najmocniejszą stroną, choć zdekonstruowany key lime pie smakuje interesująco. To kulinarno-klubowy Golden Gate: trzeba tu przyjść. Nie polecamy konserwatystom i tym, którym biusty i pośladki przeszkadzają w konsumpcji!

ASIA San Francisco KUKBUK strip club
ASIA San Francisco KUKBUK strip club

Inne adresy, które gorąco polecamy:

Shizen Vegan Sushi Bar & Izakaya, 370 14th S

Outerlands, 4001 Judah St

Red Door Cafe, 1608 Bush St

Judahlicious, 3906 Judah St

Mission Chinese Food, 2234 Mission St

Gracias Madre, 2211 Mission St

© KUKBUK 2017