Hala Gwardii - miejsca na zakupy - KUKBUK

Hala Gwardii – miejsca na zakupy

Co warto kupić na nowo powstałym targu w Hali Gwardii?

Tekst: Monika Rosłoniec
Zdjęcia: Małgosia Minta (mintaeats.com), Monika Rosłoniec


Warszawa

przejdź do dużej mapy

Kumpiak Podlaski – od rodzinnego pana Marka
Stoisko stałe – Ancypo Mizer

Na myśli o prosciutto crudo i jamon serrano cieknie wam ślinka? Spróbujcie Kumpiaka Podlaskiego! Ta długodojrzewająca szynka to podlaski produkt, który mogliście to tej pory spotkać na talerzach w najlepszych warszawskich restauracjach. Teraz tajemnica szefów kuchni dostępna jest dla wszystkich. Oprócz kumpiaka w sklepie znajdziecie inny regionalny specjał – kindziuk sokólski. Poza tym – mnóstwo innych podlaskich rarytasów: wędliny, salcesony, pasztety, i, jeśli macie szczęście, kiszkę ziemniaczaną. Cieszymy się, że to rodzinne przedsięwzięcie Łukasza Ancypo zawitało do stolicy. Będziemy korzystać.

Matiasy –  od przedsiębiorczego pana Tomasza
Sztuka śledzia

Jesteście fanami śledzika? Koniecznie musicie więc spróbować tych ze Sztuki Śledzia. Sprowadzane z Holandii matiasy, czyli dziewicze śledzie łowione przed tarłem, zachwycą wielbicieli śledzia sprężystą strukturą i delikatnym smakiem. Jeśli chcecie poznać wartości odżywcze tego specjału– spytajcie o nie pana Tomasza, a opowie wam wszystko. Tak pokochał holenderski przysmak, że z pracownika „Sztuki śledzia” stał się jej właścicielem.

 

plac mirowski35
plac mirowski36

Ślimaki po burgundzku – od zakręconej pani Marty
Ślimaki zdrowo zakręcone

Wiedzieliście, że w pierwszej polskiej książce kucharskiej Compendium Feculorum było aż pięć przepisów na dania ze ślimakami? Staropolska tradycja zmotywowała panią Martę do tego, żeby na nowo popularyzować ten produkt w Polsce. Mięczaki pochodzą z lokalnych hodowli, choć wykorzystywane są przede wszystkim do klasycznego francuskiego przepisu – ślimaków po burgundzku. Można ich spróbować na miejscu, bądź kupić gotowe w opakowaniu do odgrzania. Pani Marta śmieje się, tylko szaleniec mógł wpaść na taki pomysł na biznes w Polsce. Rzeczywiście – spacerowicze kręcą się wokół stoiska z nietęgimi minami, niektórzy jednak podchodzą zaciekawieni. Po spróbowaniu na twarzach widać już głównie zadowolenie.

 

Kózka wśród shitake,  czyli ser kozi i egzotyczne grzyby od kumpli Sebastiana i Tomka
Żeby Kózka  i Ekologiczne Pieczarki z Dąbrówki 

Co łączy kozi twaróg i azjatyckie grzybki? Wspólne stanowisko na Hali Gwardii. Sebastian (od serów) i Tomek (od grzybów) dyżurują przy stanowisku na zmianę, ale o produktach kolegi wiedzą tyle, co o swoich własnych. Tomek przywozi grzyby ze swojej ekologicznej uprawy z Dąbrówki w lubelskim. Rosną tam przede wszystkim pieczarki i boczniaki, ale też trudniejsze do zdobycia w Polsce shitake, enoki i soplówka. Sebastian kilka lat temu porzucił życie mieszczucha i od jednej samotnej kozy zaczął swoją obecną, liczącą 120 sztuk, hodowlę. Można u niego kupić kremowe kozie jogurty, twarożki i od czasu do czasu – twarde sery dojrzewające.

plac mirowski38
plac mirowski40
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: