Opasły Tom Piw - KUKBUK

Opasły Tom Piw

Kto regularnie czyta KUKBUK-a, ten wie, że Agatę Wojdę darzymy ogromnym szacunkiem. Jej felietony znajdziecie w papierowym wydaniu magazynu, a bloga z rewelacyjnymi przepisami – na tej stronie. Dotychczas jednak jakoś nie udało nam się zrecenzować restauracji, której Agata z takim talentem szefuje.

tekst: Agata Michalak, zdjęcia: Marta Karcz

Bistro Księgarnia Opasły Tom

ul. Foksal 17
Warszawa

Więcej o zdrowych i ciekawych posiłkach w tym miejscu czytaj na portalu Hello Zdrowie.

przejdź do dużej mapy
opasly tom piw kukbuk

Opasły Tom, należący do pocztu restauracji rodzeństwa Kręglickich, na co dzień jest trochę poza naszym głównym szlakiem, od kiedy przestaliśmy regularnie bywać na uczelni. A to wielka strata! Bo te kilka razy, kiedy udało mi się zawitać w progi Opasłego, a wcześniej do prowadzonego również przez Agatę Absyntu, zapisały się w pamięci niezapomnianymi wrażeniami.

opasly tom piw kukbuk

Najświeższą wizytę odbyłyśmy w gronie redakcyjnym, przy okazji trudząc się wymyślaniem atrakcji do kolejnych numerów KUKBUK-a. Gdyby nie rewelacyjne zupy (z dyni z długo dojrzewającym serem i oliwą truflową czy z marchewką, kukurydzą i kolendrą), pewnie nasza nie dość rzutka wyobraźnia przyprawiłaby nas o atak frustracji. Na szczęście szare komórki zostały porządnie odżywione świetną, delikatną gładzicą, podaną na zielonych warzywach w kurkowym sosie, nie ustępującym jej okoniem na sardyńskiej drobniutkiej paście, fregoli, z sosem puttanesca i królową jesienno-zimowego menu Agaty: gęsią z modrą kapustą i ziemniaczanym gratin. Najmniej usatysfakcjonowana szpinakowym raviolo byłam ja sama, ale to chyba dlatego, że moje serce skradł już inny warszawski pieróg w szałwiowym sosie. Bo u Agaty najlepsze są podkręcone na nowocześnie polskie klasyki, zupy, do których ma niebywałą rękę i fantazję, a także, jak się okazało desery, które ostatecznie sprawiły, że zapomniałyśmy o trudach procesu kreatywnego. Mus chałwowy z malinami zniknął w naszych żołądkach w sekundę, goniony przez mus z mango z lodami mangowymi i czekoladę z wiśnią i migdałami. Na samo wspomnienie robi mi się błogo, a pomysły zaczynają kiełkować pod czaszką!

tekst: Agata Michalak, zdjęcia: Marta Karcz

Więcej o zdrowych i ciekawych posiłkach w tym miejscu czytaj na portalu Hello Zdrowie.

opasly tom piw kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: