Lokal - KUKBUK

Lokal

Lokalna kuchnia, sztuka i muzyka – oto kwintesencja łódzkiej restauracji Lokal. Zlokalizowana w centrum miasta, przyciąga miejscowych miłośników dobrego jedzenia nowatorskim podejściem do polskiej kuchni i urzeka industrialnym klimatem.

Lokal

Pasaż Schillera
Łódź

przejdź do dużej mapy
lokal kukbuk

Skryty w głębi pasażu Schillera Lokal to perełka na łódzkiej mapie kulinarnej. Tutejsze menu stale się zmienia. Szefowa kuchni, znana z programu „Top Chef” Marta Edmunds, tworzy dania dopasowane do pór roku. Jesienią skosztujemy tu potraw z dynią, jabłkami i grzybami, idealnych na chłodniejsze wieczory. Przystawkę – podaną jako zestaw malutkich talerzyków z daniami w cenie od 3 zł do 4,5 zł – komponujemy według własnej fantazji. Szczególnie godny polecenia jest półgęsek z sosem żurawinowym, a także krokiet z kaszanki z sosem jabłkowym. Podawany do nich chleb można zamienić na bezglutenowy – restauracja jest przyjazna wegetarianom oraz alergikom. Z większych porcji – zachwyca tatar z jelenia (28 zł), cudowne w smaku mięso w delikatnej oprawie majonezu z trybulą, marynowanych grzybów i grzanek.

Za dania główne zapłacimy od 24 zł do 52 zł. Z tych ujętych w jesiennym menu zachwyca zapiekanka z wolno duszoną wieprzowiną, jabłkami i kalarepą pod kołderką ziemniaczano-musztardową, podawana z zieloną sałatką. Słynne amerykańskie pulled pork w polskiej wersji, bo wzbogacone o miękkie jabłka oraz chrupką kalarepę, jest sycące i idealne na jesienne wieczory. Tych w Lokalu możemy spędzić wiele, bo to przestronne, jasne wnętrze łączy w sobie zarówno restaurację, jak i galerię oraz miejsce koncertów lokalnych artystów. Wydarzenia, które się tu odbywają, dają więcej okazji do kosztowania kulinarnych dzieł Marty Edmunds, której spójne i przemyślane menu idealnie pasuje do hasła restauracji – „Działaj lokalnie, myśl globalnie”. Warto tu bywać, bez względu na porę dnia i roku.

© KUKBUK 2017