Lif - KUKBUK

Lif

Slow food to według Lif szybko i smacznie. Lekkie i świeże smaki z menu odkrywamy wśród miękkich poduch, wyrastających wprost ze stołów zielonych drzewek oraz zawieszonych na ścianach narzędzi ogrodowych.

Lif

al. Niepodległości 80
Warszawa

pon.-niedz., 8:00-22:00

przejdź do dużej mapy
Lif kukbuk
Lif kukbuk
Lif kukbuk
Lif kukbuk

Restauracja, jak rustykalna altana, jest pełna tego typu rewelacji. Wielkie konewki, grabie, łopaty, gdzieniegdzie żarówka wkręcona w stary kran, sztućce stawiane na stole w małych, metalowych wiaderkach, podkładki z brązowego papieru i dużo roślin – to ma budzić skojarzenia z odpoczynkiem na działce, blisko natury. Z ogrodu na stół, przez kuchnię do stolika.

W karcie powiew orientu – kuchnia serwuje lekkie, klasyczne dania przyprawione liśćmi limonki, kolendry, cytrusami i chili. Koncept jednak oddala się od idei slow food. Krajowy krem z buraka zjemy tu z dodatkiem mleka kokosowego, klasycznego burgera możemy zamówić w wersji z cynamonem i pastą z pieczonego czosnku, escalivadę z pieczonych warzyw podaje się z sosem z granatu i anchois. Niekonsekwentnie… ale smacznie. Lif bierze pod uwagę diety i specyficzne potrzeby klienta, każdy składnik możemy usunąć lub zamienić na inny. Można pytać o specjalne menu dla wegan, wegetarian i bezglutenowców. My skusiliśmy się na zupę z czerwonej soczewicy (15 zł) oraz kotleciki marchewkowe z pestkami słonecznika, podane z pieczonymi ziemniakami i sałatką (37 zł). Oba dania oceniamy dobrze, jedynie cena kotlecików trochę zaskakuje. Rekompensować ją może ogrodowa atmosfera lokalu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: