Koneser - KUKBUK

Koneser

Hotelowe restauracje rzadko zaskakują. Ich możliwości sprawdzamy zwykle wtedy, gdy w cenę pokoju jest wliczone śniadanie kontynentalne, lub traktujemy jako nudną konieczność podczas krótkich podróży i spotkań biznesowych. Restauracja Koneser w zakopiańskim hotelu Litwor, jedno z bardziej ekskluzywnych miejsc na Krupówkach, od jakiegoś czasu może się chwalić nowym szefem kuchni. W połowie września zostaliśmy zaproszeni do przetestowania umiejętności kulinarnych Mariusza Wójcika, a jako wielbiciele gastroturystyki tej oferty oczywiście nie odrzuciliśmy. Co z tego wynikło?

Koneser

Krupówki 40
Zakopane

przejdź do dużej mapy
koneser kukbuk

Karta w restauracji Koneser składa się z części głównej i sezonowej. Wrzesień upływa tu pod znakiem dziczyzny, grzybów i aromatycznych ziół. Z przystawek wybieramy rydze z patelni, pierożki z burakiem, makiem i szałwią oraz kaczkę na carpaccio z buraków, z sosem miodowo-kminkowym. Szef kuchni poleca nam także zupę chrzanową. Podsmażone na maśle razem z czosnkiem rydze są posypane pietruszką, jędrne i aromatyczne. To prosta i doskonała jesienna przekąska. Zupa chrzanowa udekorowana usmażonymi na złoto paskami wędzonego bekonu i ziemniakami julienne jest rozgrzewająca i odświętna, mimo że chrzan to przecież dość pospolity korzeń. Plastry kaczej piersi, miękkie i soczyste, razem z burakiem stanowiłyby dość typowe połączenie, gdyby nie charakterny i niebanalny sos z prażonego w miodzie kminku. Największe wrażenie jednak robią na nas pierożki z burakiem – jędrne ciasto, delikatne nadzienie i strzelający pod zębami mak, a do wymoszczenia masło szałwiowe. Przy tych pierożkach jesień mogłaby nigdy się nie kończyć.

 

Z dań głównych próbujemy pstrąga z kalmarami, sosem szafranowym i warzywnymi tagliatellami, policzka wołowego na pęczaku z cukinią, maślakami i pietruszkowym pesto, dorsza z marynowanym, cytrynowym kalmarem na purée z korzenia pietruszki z sosem z białego wina i czerwonego pieprzu. Tagliatelle zostały podsmażone na maśle i są jędrne, a ułożony na nich pstrąg pochodzi z zaprzyjaźnionej hodowli i dobrze komponuje się ze wszystkimi dodatkami. Podobnie dorsz doskonale pasuje do kremowego purée, które przypomina nam, jak smaczna i niedoceniana jest pietruszka. Kalmary wydają się niepotrzebnym szczegółem, ale są przygotowane wyśmienicie, co niestety nawet w restauracjach specjalizujących się w owocach morza nie jest standardem. Jako wielbicieli piątej ćwiartki najbardziej uwodzi nas policzek – kleisty i miękki, podany na grubej kaszy z grzybami i cukinią. Ciemny sos jest esencjonalny, a pietruszkowe pesto dodaje świeżości temu zimowemu daniu.

 

Zapytany o ulubione potrawy do przygotowania, pan Mariusz wymienia desery, czym zaskarbia sobie naszą sympatię – trudno nam wyobrazić sobie posiłek bez słodkiego zakończenia. Jego mus czekoladowy z kokosem jest intensywny w smaku i puszysty, a danie dopracowane w najmniejszym szczególe – chrupiąca miseczka zrobiona z ciasta cygaretkowego jest maślana i pyszna, podobnie sos z truskawek, który w wielu podobnych miejscach bywa zastępowany gotowcem, niemającym wiele wspólnego z prawdziwymi owocami.

 

Zakopane to niełatwy teren na kulinarne eksperymenty. Bez względu na zasobność portfela turysta, który tu przyjeżdża, jest spragniony folkloru. Jednocześnie nie ma zwykle zbyt dużych wymagań, co dla ambitnego kucharza może być męczące. Kuchnia pana Mariusza jest klasyczna, ale nie pozbawiona interesujących elementów. Oparta na sezonowych składnikach dobrej jakości, ale też pełna masła, co niektórym może przeszkadzać – my jesteśmy wielkimi fanami tego składnika. Smaczne jedzenie, eleganckie wnętrze i obsługa kelnerska na najwyższym poziomie pozwalają spędzić tu miło czas i odpocząć zarówno po górskiej wędrówce, jak i przeprawie przez gwarne i turystyczne Krupówki.

Jeśli macie ochotę spróbować któregoś z opisanych dań, mamy dla was dobrą wiadomość – posiadacze kart rabatowych KUKBUK-a mogą liczyć na 10-procentową zniżkę w restauracji i powitalny kieliszek wina musującego.

 

 

Restauracja Koneser

Krupówki 40

Zakopane

koneser kukbuk
koneser kukbuk
koneser kukbuk
© KUKBUK 2017